Její zakladatelkou je Lucie Smolíková ze Šumperka, jež provozovnu povede společně se svou maminkou Halkou. Lidé pekárnu najdou ve vile naproti kojeneckému ústavu v ulici Dr. Beneše 16, v prostorách, kde dříve byla vinotéka. Jmenuje se BEZva pekárna.
„Impulzem vedoucím ke vzniku pekárny byly zdravotní problémy mých dětí, které potřebují specifickou stravu. Vzhledem k tomu, že v Šumperku a nejbližším okolí nebylo možné sehnat pečivo, jež mohly mé děti jíst, pustila jsem se sama do pátrání po receptech a následně pak do pečení,“ vzpomíná na začátky zdravého vaření a pečení jedenatřicetiletá Lucie. Když například chtěla pořídit svému synovi dort k narozeninám, nejbližší pekárnu, která by to kvůli specifickým požadavkům na suroviny dokázala, byla provozovna v Olomouci.
I tato zkušenost pak vedla ke zrodu plánu na vybudování tak trochu jiné pekárny v Šumperku, jež se zaměří na pečivo nejen pro zákazníky se zdravotními problémy souvisejícími s jídlem, ale i pro ty, kteří vyznávají zdravý životní styl podle zásad paleo či Low Carb. „Na internetu jsem objevila stránku Paleo pekárna – mateřský projekt. Jeho tvůrci nabízeli licenci a pomoc s rozjezdem firmy. Začátkem letošního roku jsem se s nimi spojila a pustila se do příprav,“ popsala svou cestu k profesi pekařky Lucie Smolíková. Přiznala se, že jediné zkušenosti z pečení měla z domova. Původně totiž působila jako studijní poradkyně v jazykové škole v Olomouci, podobně na tom byla i její maminka, jež třiadvacet let pracovala jako skladová účetní. „Dohodly jsme se, že půjde o malou rodinnou pekárnu, jejíž provoz budeme zvládat ve dvou. Časem uvidíme, bude záležet na tom, jak se rozjedeme,“ sdělila sympatická Lucie. Prozradila, že do budoucna plánuje prodej surovin na zdravé pečení i internetový obchod.
První počin BEZva pekárny je výroba vánočního cukroví, které nebude obsahovat obilí, lepek, mléko, cukr ani škrob. Produkty budou vhodné nejen pro alergiky či diabetiky, ale i pro běžné konzumenty, jež chtějí jíst a mlsat zdravě. Objednávku lze učinit na tel. č. 792 363 167, zde je také možné objednat třeba i zdravý narozeninový dort.
A co znamená pojem paleo? „Nepoužíváme obilnou mouku, lepek, přidaný cukr, mléko a škrob. Pečeme například z mandlové, kokosové, banánové a jablečné mouky, bez použití chemie a konzervantů, a proto naše výrobky musejí být uchovávány v chladu. Používáme ghí, tedy čistý máselný tuk získaný přepuštěním čerstvého másla, které je tak zbavené nejen laktózy, ale i mléčné bílkoviny, a rovněž bio kokosový olej, kokosové mléko, kaštanové pyré natural a další zajímavé suroviny. Sladíme ovocem, datlemi, medem a čekankou. Low Carb je zase pečivo, v němž je výrazně snížen obsah sacharidů, je tedy vhodné například pro diabetiky. Vše vyrábíme ručně, samozřejmostí je, že používáme kvalitní suroviny,“ vysvětlila Lucie Smolíková a dodala: „Zveme vás do naší BEZva pekárny, přijďte se přesvědčit, že péct lze zdravě a zároveň chutně, některé z výrobků jsou vhodné i pro vegany.“
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV