Třídění odpadu z kuchyní odstartovalo v Šumperku loni v květnu. „Projekt Třídím gastro jsme připravovali společně s kolegy z odboru životního prostředí a s vedením společnosti EFG Rapotín BPS prakticky od podzimu 2020. Hlavním motivem bylo nevozit na skládku odpad, jenž může mít smysluplné využití," vysvětlil šumperský místostarosta Jakub Jirgl. Za loňský rok lidé do speciálních nádob vytřídili 51,5 tuny odpadu, který místo na skládku zamířil do bioplynové stanice EFG Rapotín BPS. „Toto množství představuje zhruba sto osmdesát tisíc nesnědených jídel, z nichž lze vyrobit elektřinu pro víc než dvacet domácností na celý rok," uvedl obchodní šéf EFG Ondřej Černý.
Město Šumperk vidí v třídění kuchyňského odpadu velký potenciál. Obyvatelé Šumperka vytřídí v průměru za měsíc asi 6,5 tuny. „Prakticky každý měsíc se toto množství navyšuje, navíc letos budou postupně přibývat ve městě další sběrné nádoby. Konečné číslo by se mělo blížit ke dvěma stovkám kusů," informoval místostarosta.
K projektu Třídím gastro se po vzoru Šumperka loni připojily další obce a města - Rapotín, Velké Losiny, Nový Malín a Olomouc.
Zájemci o nádobu na třídění kuchyňského odpadu v Šumperku se mohou hlásit e-mailem na adresu gastro@sumperk.cz. Na tento kontakt také mohou směřovat své dotazy, připomínky a postřehy týkající se třídění gastro odpadu.
Přesné adresy nově rozmístěných nádob:
Bludovská 2
Bludovská 16
Čajkovského 16
Čajkovského 26
Finská 14
Foglarova
J. z Poděbrad 11 (Kmochova)
J. z Poděbrad 34
K. H. Máchy 15
Krátká 1
Mánesova 18
Masarykovo nám. 10
Nerudova 33
Temenická 9
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV