Svět techniky je ostravským domem roku

20.05.2015 21:33 | Zprávy

V obřadní síni radnice se 19. května konalo slavnostní vyhlášení výsledků 21. ročníku soutěže o Ostravský dům roku 2014, pořádané městem Ostrava. Vítězem se stal Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice. Ceny předali primátor Tomáš Macura a náměstek primátora pro investice Kamil Bednář.

Svět techniky je ostravským domem roku
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Za přítomnosti náměstků primátora Zbyňka Pražáka, Kateřiny Šebestové, Iva Hařovského, radního města Davida Pflegra, tajemníka magistrátu Břetislava Gibase, vedoucího útvaru hlavního architekta magistrátu Cyrila Vltavského, zástupců investorů, projektantů a stavebních firem představil člen odborné poroty architekt Václav Filandr postupně patnáct nominovaných staveb a rekonstrukcí dokončených a uvedených do provozu v letech 2013 a 2014.

Verdikt odborné komise tvořené nezávislými experty z řad odborníků, zástupci samosprávných orgánů městských obvodů, města a magistrátu stvrdila svým usnesením rada města. Vítězem stavební architektonické soutěže s právem užívat prestižní titul Ostravský dům roku 2014 se stala budova Světa techniky (Science and technology centrum) v Dolní oblasti Vítkovice, postavená podle projektu AP Atelier Praha, architekta Josefa Pleskota. Dodavatelem stavebních prací byla Subterra a. s., Divize 2 Praha, investorem zájmové sdružení právnických osob Dolní oblast Vítkovice (DOV). Se ziskem titulu je spojena finanční odměna ve výši 300 tisíc korun. Cenu převzal předseda představenstva sdružení DOV Jiří Michálek.

V pořadí druhým vyhodnoceným dílem a držitelem odměny ve výši 150 tisíc korun je Národní superpočítačové centrum IT4Innovations v Porubě. Budovu projektovala firma OSA projekt, architekti Martin Chválek, Marek Danyš a Pavel Pietak, generálním dodavatelem stavby byla společnost IMOS Brno, investorem VŠB-TU. Cenu převzal ředitel IT4I Martin Palkovič.

Čestné uznání porota udělila Sportovnímu areálu U Cementárny ve Vítkovicích (OSA projekt, arch. A. Vojtasík, investor město Ostrava, dodavatel Strabag), Planetáriu Ostrava v Krásném Poli (arch. P. Hájek, interiér arch. J. Zelinka a P. Harazimová, Ateliér 38, investor VŠB-TU, tech. a konstr. řešení PPS Kania, J. Kania, D. Foldyna, dodavatel VOKD), Poradenskému a prezentačnímu centru Elements v Moravské Ostravě (arch. J. Linhart, investor Gienger s. r. o., dodavatel A-print) a Lékařské fakultě Ostravské univerzity ve Vítkovicích (Projekt Studio EUCZ, arch. D. Kotek a K. Holenková, Projekt 2010, S. Madry a T. Kuzník, dodavatel Hochtief CZ).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlavě se ničivá voda vyhnula, nyní začal úklid města

22:03 Jihlavě se ničivá voda vyhnula, nyní začal úklid města

Popadané větve musí zmizet z parků, chodníků i silnic, od bláta se bude čistit hlavně cyklostezka. O…