Třebíč: Svatý Václav z historické kašny je zpět v centru města

02.07.2024 16:14 | Tisková zpráva

Kulturní památka, barokní socha sv. Václava vytvořená z mušlového vápence, byla původně součástí jedné ze tří kašen na Karlově náměstí. Koncem 19. století byla po zrušení veřejného vodovodu přemístěna ke vstupu do areálu třebíčské nemocnice. Nyní stojí v nově vytvořeném zeleném prostoru v Kotlářské ulici u Karlova náměstí.

Třebíč: Svatý Václav z historické kašny je zpět v centru města
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Autorem sochy z období kolem roku 1730 je s největší pravděpodobností Štěpán Pagan. V roce 2015 byla socha kvůli rozsáhlé stavební obnově areálu nemocnice převezena do restaurátorského ateliéru, kde ji restauroval MgA. Jan Vodáček. Celkové náklady na restaurování byly 521 tisíc, z toho 110 tisíc korun pokryla dotace z programu Památky 2024 Kraje Vysočina.

Třebíč

Kompozice barokní sochy sv. Václava je velmi dynamická a dramatická. Figura světce v životní velikosti vychází z obláčkové sféry, ze které dále vystupuje figura klečícího andílka, přidržujícího atribut palmové ratolesti (symbolu mučednické smrti) a erb s orlicí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Respektujte zákaz manipulace s ohněm na hřbitovech

16:31 Uherské Hradiště: Respektujte zákaz manipulace s ohněm na hřbitovech

Měsíce červenec a srpen se neobejdou bez horkých a suchých období, proto je nutné věnovat zvýšenou p…