Třebíč: Svatý Václav z historické kašny je zpět v centru města

02.07.2024 16:14 | Tisková zpráva

Kulturní památka, barokní socha sv. Václava vytvořená z mušlového vápence, byla původně součástí jedné ze tří kašen na Karlově náměstí. Koncem 19. století byla po zrušení veřejného vodovodu přemístěna ke vstupu do areálu třebíčské nemocnice. Nyní stojí v nově vytvořeném zeleném prostoru v Kotlářské ulici u Karlova náměstí.

Třebíč: Svatý Václav z historické kašny je zpět v centru města
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Autorem sochy z období kolem roku 1730 je s největší pravděpodobností Štěpán Pagan. V roce 2015 byla socha kvůli rozsáhlé stavební obnově areálu nemocnice převezena do restaurátorského ateliéru, kde ji restauroval MgA. Jan Vodáček. Celkové náklady na restaurování byly 521 tisíc, z toho 110 tisíc korun pokryla dotace z programu Památky 2024 Kraje Vysočina.

Třebíč

Kompozice barokní sochy sv. Václava je velmi dynamická a dramatická. Figura světce v životní velikosti vychází z obláčkové sféry, ze které dále vystupuje figura klečícího andílka, přidržujícího atribut palmové ratolesti (symbolu mučednické smrti) a erb s orlicí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: ŘSD opraví další část dopravní tepny

7:37 Zlín: ŘSD opraví další část dopravní tepny

V rámci stavebních prací v centru, kde Ředitelství silnic a dálnic ČR vyměňuje od soboty vozovku v u…