Uherské Hradiště: Výstava ukazuje nucené deportace a osudy lidí v sovětských lágrech

28.05.2024 13:37 | Tisková zpráva

Až do 16. června je možné si na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti prohlédnout putovní výstavu Pod cizím nebem, která popisuje osudy Litevců v sovětských lágrech a připomíná jejich nucené odsuny v letech 1940 až 1958.

Uherské Hradiště: Výstava ukazuje nucené deportace a osudy lidí v sovětských lágrech
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Výstava Pod cizím nebem, kterou v pondělí 27. května osobně zahájil velvyslanec Litevské republiky v ČR Laimonas Talat-Kelpša, seznamuje diváky s tématem nucených deportací ze Sověty okupované Litvy, podává kruté svědectví o různých aspektech sovětské brutality a představuje kolektivní paměť Litevců na stalinské represe. Pro velvyslance Litvy Talat-Kelpšu je i osobní záležitostí, neboť jeho prarodiče byli v roce 1941 odvlečeni na Sibiř také. Do táborů nucených prací na Sibiři bylo odsunuto nejméně 130 tisíc občanů Litvy, vrátilo se jich pouze 60 tisíc.

Výstavu Pod cizím nebem připravilo Litevské Muzeum obětí genocidy při Středisku výzkumu genocidy a odboje. Expozice bude na Mariánském náměstí k vidění do 16. června. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Týden sociálních služeb ve Znojmě

20:31 Znojmo: Týden sociálních služeb ve Znojmě

V rámci každoročního Týdne sociálních služeb se také letos ve Znojmě uskuteční bohatý program od 7. …