Zlín: Sídliště Jižní Svahy spojí s páteřní cyklotrasou společná stezka pro cyklisty a chodce

11.06.2024 19:27 | Tisková zpráva

V srpnu začnou práce na nové společné stezce určené pro smíšený provoz cyklistů a chodců, která propojí největší zlínské sídliště Jižní Svahy s páteřní cyklotrasou. Konec prací je naplánován na letní prázdniny 2025.

Zlín: Sídliště Jižní Svahy spojí s páteřní cyklotrasou společná stezka pro cyklisty a chodce
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Tuto stavbu jsem si vzal jako osobní úkol při nástupu do funkce. Nebylo to jednoduché, ale důležitý je výsledek, a tím je nová smíšená cyklostezka kolem ulice Okružní, vedená kolem horolezecké stěny Vertikon. Podařilo se nám vyjednat takové podmínky, aby s realizací všichni souhlasili. Děkuji všem, kteří se na tomto projektu podíleli a přispěli svou prací nebo zmírněním svých podmínek k jeho realizaci,“ sdělil náměstek primátora Michal Čížek.

Úpravy zahrnou modernizaci trolejbusových zastávek. Součástí projektu je také výstavba dvou bezpečnějších, osvětlených přechodů pro chodce a cyklisty, z nichž jeden bude řídit semafor. Tyto změny nejenže zlepší bezpečnost, ale také usnadní pohyb a spojení mezi různými částmi města.

Uživatelé společné stezky se mohou těšit na propojení stávající cyklostezky ulice Mladcovská. Také tato stavba propojí ulicí Luční a povede dále až ke stávající cyklostezce u restaurace U Baďurů. V rámci tohoto projektu se rovněž řeší i další důležité úpravy. Vznikne například přeložka trakčních sloupů, doplnění čeká veřejné osvětlení stezky a nasvětlení nových přechodů.

Investiční akci nazvanou Stezka pro chodce a cyklisty, místní komunikace ul. K Pasekám, bude v rámci dotačního programu IROP 2021-2027 spolufinancovat Evropská unie. Odhadované náklady jsou ve výši 43 milionů korun.

„Práce by měly skončit v roce 2025, ale přesný termín je nyní těžké odhadnout, protože nás čeká náročné léto a práce začnou v první fázi tak, aby neohrozily realizaci jiných investičních akcí ve městě,“ upozornil náměstek Čížek s tím, že kolem Vertikonu se musí stavební práce přizpůsobit letním uzavírkám a nesmí ohrozit objízdné trasy. „Vzhledem k tomu, že v centru plánuje ŘSD zásadní opravy, nechceme, jak se říká, přilévat olej do ohně dalším zúžením nebo dopravním omezením na klíčových uzlech,“ uvedl Michal Čížek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Slavíme i v ulicích města – Náchod 770 & Fotoklub Náchod 100

7:31 Náchod: Slavíme i v ulicích města – Náchod 770 & Fotoklub Náchod 100

Na celkem osmnácti zastaveních jsou připraveny výstavní panely s historickými fotografiemi a dalšími…