Znojmo: Svatý Martin na lipickém bělouši požehná Svatomartinskému vínu

11.10.2024 10:23 | Tisková zpráva

Slavnosti Svatomartinských a mladých vín už tradičně patří k podzimu ve Znojmě. Jinak tomu nebude ani letos, kdy Znojemská Beseda uvede akci s předstihem již v sobotu 9. listopadu na Masarykově náměstí. Program nabídne degustaci vín, slavnostní požehnání, průvod svatého Martina, regionální speciality a cimbálovou muziku.

Znojmo: Svatý Martin na lipickém bělouši požehná Svatomartinskému vínu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Svatý Martin přijede na lipickém koni s maďarskými kořeny. Edvard letos oslavil 10. narozeniny a už nyní má za sebou několik filmových projektů, třeba severské historické drama Margrete Královna severu. Ve Znojmě ho můžete potkat nejen v roli svatomartinského bělouše, ale také na historickém vinobraní nebo v rámci vystoupení Štvanců během kulturního léta,“ komentuje Karel Semotam, ředitel Znojemské Besedy.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 10133 lidí

Od dopoledních hodin nabídnou svá Svatomartinská a mladá vína vinaři z vinařství Lahofer, Hanzel, Mühlberger, Halkoci, Kacetl, Znovín, Vinné sklepy Lechovice, Víno Náprava, Piálek & Jäger, Arte Vini, St. Andrusiów, Vinice Hnanice, Víno Perk, vinařství Motl, Frlaus Wine, Víno Raab a vinařství Josef Kořínek.

První letošní vína od téměř dvou desítek vinařství ze znojemské podoblasti budou moci návštěvníci ochutnat s lehkým předstihem už v sobotu 9. listopadu. Pochůzková degustace za doprovodu cimbálové muziky bude probíhat až do večerních hodin. Od 11 do 16 hodin vystoupí Cimbálová muzika Antonína Stehlíka, kterou následně vystřídá cimbálová muzika Dyjavan.

Těšit se můžete také na tradiční požehnání mladému vínu. I tentokrát povede slavnostní akt znojemský děkan Mons. Jindřich Bartoš za doprovodu svatého Martina, a to v symbolických 11 hodin. V odpoledních hodinách budete mít jedinečnou možnost připojit se k průvodu svatého Martina, který vyrazí v 16 a 17 hodin z Masarykova náměstí.

Během průvodu se dozvíte legendu, která se k jednomu z nejslavnějších světců váže. Chybět nebude ani inscenovaná scénka, kdy svatý Martin mečem dělí svůj plášť na dvě poloviny a jednu věnuje žebrákovi.

Slavnosti Svatomartinského a mladého vína pořádá Znojemská Beseda za podpory Vinařského fondu České republiky. Vstup na akci je volný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Vláda vyplácí stamiliardy na Ukrajince

To tvrdí SPD včetně vás. Zajímalo by mě, zda lze přesně někde dohledat, kolik a za co vláda peníze Ukrajincům vyplácí? A chápu to dobře, že vy byste Ukrajincům nedali vůbec nic? A poskytly byste jim vůbec azyl? A jestli ano, tak jak by to fungovalo v praxi? Protože když by nedostali žádnou finanční ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jičín podpořil zodpovědné stravování ve svých mateřských a základních školách

13:05 Jičín podpořil zodpovědné stravování ve svých mateřských a základních školách

Město Jičín pokračuje ve své strategii odpovědného stravování ve školních zařízeních a před začátkem…