Znojmo má oficiálně opravený znak i vlajku

15.09.2022 13:02 | Tisková zpráva

Pro opravu městských symbolů a jejich oficiální registraci se v loňském roce rozhodli znojemští zastupitelé. V květnu letošního roku opravený znak i vlajku udělila městu Znojmu, jak stanoví zákon, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Dekret o tom v pondělí 12. září převzal v Praze zastupitel Jiří Kacetl, který úvodem vysvětluje toto rozhodnutí: „Důvodem pro tento krok byl fakt, že tradičně užívaný znak nebyl zaregistrován podle zákona o obcích a obsahoval nepřesnosti. Autorem grafického ztvárnění je jeden z nejzkušenějších republikových erbových znalců heraldik Jan Tejkal.“

Znojmo má oficiálně opravený znak i vlajku
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Heraldik v dubnu loňského roku upozornil na to, že znak města Znojma není oficiálně zapsán v databázi Registru komunálních symbolů České republiky. Jiří Kacetl následně zpracoval pro vedení města a zastupitele odbornou analýzu historického vývoje městského znaku, z níž vyplynula i potřeba drobných korektur. Zastupitelstvo v červnu opravenou podobu znaku i vlajky schválilo a proces zákonné registrace v poslanecké sněmovně mohl začít.

„To, že znak města není oficiálně zapsán v registru komunálních symbolů v ČR a není ani heraldicky správný, byla pro mnohé, včetně mě, nová a překvapující informace. Nevymýšleli jsme žádnou moderní podobu, žádný moderní pohled. Naopak, vycházelo se z prvního barevného vyobrazení znaku našeho města z knihy městských práv z roku 1523,“ přibližuje rozhodnutí starosta města Znojma Jakub Malačka.

Užívání znaku, jinými subjekty než městem a jim zřízenými či založenými organizacemi, podléhá jasným grafickým požadavkům a jeho použití musí být schváleno Radou města Znojma. Podrobný grafický manuál a způsob podání žádosti o užívání znaku jsou uveřejněny na webu města www.znojmocity.cz v záložce O Znojmě, Znak a symboly města (přímý odkaz https://www.znojmocity.cz/znak-a-symboly-mesta/ms-96083/p1=96083).

Znak města Znojma je odvozen ze znaku moravských markrabat, zeměpánů, kteří byli po celý středověk i raný novověk majiteli, vrchními pány města. Oproti markraběcímu erbu se však liší zlato-červeným šachováním orlice, které Znojemčané převzali z erbovního privilegia, které všem moravským stavům za jejich pomoc udělil císař Fridrich III. v roce 1462. Konečně zlaté královské lilie po stranách orlice nyní opět upomínají na mladý markraběcí pár Karla (IV.) Lucemburského a Blanku z Valois, kteří v třetině 14. století ve Znojmě často pobývali a mimo jiné stáli u základního kamene svatomikulášského chrámu, hlavního farního kostela města.

Popis znaku: V modrém štítě je umístěna vpravo hledící šachovaná korunovaná orlice se zlatou zbrojí nesoucí na hrudi modrý štítek se zlatým majuskulním písmenem „Z“. Šachování je žluto-červené. Po stranách orlice jsou umístěny zlaté královské lilie.

Popis vlajky: List se dvěma vodorovnými pruhy, přičemž horní je žlutý a dolní červený. V horním pruhu je navíc v levé části umístěno modré karé se znakem města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…