ANO: Požadujeme forenzní audit Operátora ICT a odebrání společnosti z gesce Pirátské strany

31.08.2024 20:03 | Monitoring

Na základě vážných zjištění serveru neovlivni.cz bude zastupitelský klub hnutí ANO na zářijovém zastupitelstvu hl m. Prahy požadovat provedení forenzního auditu společnosti Operátor ICT. a.s. Vzhledem ke skutečnosti, že tato společnost je už druhé volební období v gesci Pirátské strany, bude hnutí ANO požadovat dočasné odebrání městské společnosti z pirátské gesce, aby byl zajištěn opravdu nezávislý forenzní audit a plná spolupráce s policií.

ANO: Požadujeme forenzní audit Operátora ICT a odebrání společnosti z gesce Pirátské strany
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Na neutěšenou situaci v městské společnosti Operátor ICT upozorňuje hnutí ANO už více než rok. Po odchodu bývalého generálního ředitele Michala Fišera došlo k její destabilizaci a závažné problémy prosakují na povrch už delší dobu. Bohužel, pražská koalice na vládním půdorysu problémy společnosti dlouhodobě ignoruje. Hnutí ANO považuje za naprosto absurdní tvrzení náměstka primátora Zdeňka Hřiba, že nenese zodpovědnost za neutěšený stav společnosti. Pouze 7 z celkových 22 smluv, které audit prověřoval, bylo uzavřeno za vlády hnutí ANO. Navíc nejproblematičtější záležitostí dle závěrů auditu bylo vykazování činností, nikoliv smlouvy samotné.

„Za poslední rok a půl jsme v OICT viděli snad už všechno. Kokainový problém, sexuální orgie, šikana zaměstnanců, vzpoury odborářů a teď katastrofální výsledky auditu smluvních vztahů, který prošetřuje policie. Tvrzení Zdeňka Hřiba, že za to může hnutí ANO nebo úřad, jsou projevem naprostého zoufalství. My máme svědomí čisté, proto vyzýváme koalici, aby společně s námi prosadila v září zadání forenzního auditu, ať se na hospodaření společnosti podíváme detailně,“ říká Ondřej Prokop, zastupitel hl. m. Prahy a předseda pražského hnutí ANO.

Audit smluvních vztahů mezi hl. m. Prahou a společností Operátor ICT vznikl na popud úředníků pražského magistrátu. Magistrát obdržel podnět od Marcela Kalakaje, člena představenstva společnosti, v den, kdy dobrovolně rezignoval. Ve svém podnětu uvádí: „Bohužel jsem identifikoval řadu vážných pochybení včetně vykazování pravdivých alokací nákladů mezi rozpočty odborů MHMP.“ Pirátská strana od počátku blokovala zadání samotného auditu a následně opakovaně blokovala projednání výsledků auditu na jednání Rady hl. m. Prahy i na Zastupitelstvu hl. m. Prahy.

„Jsem rád, že úřad tlak Pirátské strany ustál a audit smluvních vztahů proběhl. Výsledek v nás ale vyvolává spoustu pochybností, zda jakékoliv další prověřování fungování této společnosti bude probíhat řádně a nezávisle, pokud bude firma nadále v gesci Pirátů. Proto budeme požadovat, aby do celkového uzavření tohoto příběhu byla společnost přesunuta pod radního z jiné koaliční strany, a nikdo tak nemohl zpochybňovat finální výsledky šetření,“ říká Patrik Nacher, předseda zastupitelského klubu hnutí ANO.

Ve zkoumaném období byla dozorčí rada společnosti pod taktovkou Pirátů a jejím předsedou byl Michal Bláha. Stejně tak zodpovědným ředitelem pro oblast IT na magistrátu, který akceptoval výkazy činností společnosti, byl vždy člověk, kterého prosadila právě Pirátská strana. Milan Krch, dnes již bývalý člen Pirátské strany a tehdejší ředitel odboru informatiky, sám na Pirátském fóru jasně ilustroval, jakému tlaku z Hřibovy strany jako úředník čelil (více ZDE).

„Ať se pan náměstek Hřib klidně pokusí vrtět psem, ale ať se podívám, kam se podívám, všude vidím jen Piráty, nebo osoby dosazené Pirátskou stranou. Radní, zodpovědní za OICT – Piráti, ředitelé oborů informatiky – jeden Pirát a druhý dosazen. Piráti a tehdejší dozorčí rada – skoro samý Pirát v čele s vrchním hlídačem státu Bláhou. A jak pan náměstek Hřib sám rád říká, Operátor ICT je přece výkladní skříň Pirátů, tak ať se k tomu alespoň pro jednou postaví čelem a přijme jako chlap politickou zodpovědnost,“ uzavírá Radomír Nepil, zastupitel hl. m. Prahy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Česko má problém. A nejen dnes a zítra

22:01 Davis (Zelení): Česko má problém. A nejen dnes a zítra

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany ke změně klimatu