Babiš (ANO): Vy vůbec nechápete, jak se sestavuje rozpočet

18.02.2022 14:15 | Zprávy

Projev na 11. schůzi Poslanecké sněmovny 18. února 2022 k státnímu rozpočtu

Babiš (ANO): Vy vůbec nechápete, jak se sestavuje rozpočet
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Dobrý den, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové.

Mám tady vystoupení k základním parametrům rozpočtu. Potom bych chtěl taky se vyjádřit k vystoupení pana ministra financí, pana premiéra a pana prezidenta.

Ale začnu vyjádřením k té debatě, jak porovnáváte, co bylo za krize 2009. Takže pane ministře, když byl deficit 190 miliard, tak jste podnikatelům dali nulu. (Ministr financí od stolku zpravodajů něco namítá, ale není to slyšet.) Ne, dali jste jim nulu. No tak... A my jsme... Takže nás obviňujete také z covidu, že jsem si objednali. My jsme dali podnikatelům 360 miliard, 360 za dva roky. Vy porovnáváte neporovnatelné. Vy mluvíte...

Ta sekera 826, vlastně vy samozřejmě se vyjadřujete podle toho, jak vám to vyhovuje. Možná byste měl vědět, že dluh v rámci Eurostatu, v rámci Evropské unie se vyjadřuje v procentech na HDP. Zkuste pana kolegu Munzara poučit, on teď neposlouchá, že to porovnání výsledků naší vlády a to, co vy jste nám zanechali, je jednoduché. Dne 31. 12. 2021 byl dluh vůči HDP 42 %. A 31. 12. 2013, to byla vaše vláda, byl kolik? No 44,4 %. Myslím, že i malé dítě ví, že 42 je nižší číslo než 44.

Dobře. Můžeme se bavit státní dluh, veřejný dluh, můžeme se bavit o tom, tady někdo včera vystupoval, že kolik my jsme dali samosprávě a do veřejných rozpočtů, a kolik byl státní dluh. No to je úplně jedno. Byl nižší. Státní dluh i veřejný. Ke konci roku 2021 v porovnání s tím, když vy jste končili, 2013. To je jednoznačné. Takže samozřejmě tady probíhá debata o tom, já jsem myslel, že se bavíme o vašem rozpočtu, ale vy tady říkáte, a to je ta mantra, že jak my jsme špatně hospodařili. A proto máme stále šesté nejlepší finance v Evropské unii, proto máme ty ratingy, proto jsme devátá nejlépe prosperující země v Evropské unii, devátá! Ano, za naší vlády.

A problém je, tady pán mluví o absolutním dluhu. Jasně, já můžu mluvit o absolutním dluhu. Kalousek, Sobotka nadělali 1050. Jeden z nich měl (Nesrozumitelné.) za půl procenta. Ano? Ale to porovnání je v tom, že my nevíme, kam za vaší vlády šly ty peníze? To my nevíme. Ale za naší vlády - to víme přesně. A samozřejmě můžeme se bavit, možná se k tomu dostanu, o té inflaci a kdo co způsobil. Fakt je, že za poslední dva roky úspory domácností stouply o 549 miliard na celkem 3354 miliard.

Takže je jednoznačné a jasné, že naše hospodaření až do konce roku 2019, kdy ten dluh klesl na 29 % - na 29 % - bylo samozřejmě velice dobré. A i ten covid jsme zvládli, protože všichni vědí, kam ty peníze šly. Takže je to demagogie. Vy se tady snažíte prezentovat, jak my jsme špatně hospodařili. Není to pravda.

No a samozřejmě se můžeme bavit o tom deficitu. Kdyby byl zůstal návrh rozpočtu paní Schillerové, deficit 376, tak na základě makra jste dostali 62, takže kdyby se nic nezměnilo, je deficit 314. A vy máte 280. A samozřejmě je to demagogie. Já mluvím přesně, jak vy mluvíte, porovnávám dvě čísla. Vy tady prezentujete věci - protože vy jste ten rozpočet tak domatlali! Měli jste dát těch 62 mld. do šuplíku, měli jste 62 mld. dát na stranu, z toho zaplatit důchody - 21, 11 mld. jste měli dát lidem, odpuštění DPH na šest měsíců, měli jste jim vrátit slevu na jízdném 1,6 mld., neměli jste sahat na platy - 4,7 mld., měli jste dát kompenzace podnikatelům - 5 mld. a ještě stále by vám zůstalo. Mohli jste dát na stranu a vy jste to udělal tak, že se v tom vlastně nikdo nevyzná.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Vláda České republiky byl položen dotaz

Foltýn

Můžete mi, prosím napsat, kdo najal a platí Foltýna? Myslím že to zajímá hodně lidí!! Děkuji Vavříková

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Ačkoliv jsem opakovaně Ivanu Bartošovi dával čas, úspěšný konec je stále v nedohlednu

10:21 Premiér Fiala: Ačkoliv jsem opakovaně Ivanu Bartošovi dával čas, úspěšný konec je stále v nedohlednu

Premiér Petr Fiala navrhne, podle článku 68 odst. 5 a článku 74 Ústavy ČR, prezidentu republiky odvo…