„Změny v tomto zákoně, který omezuje svobodu podnikání, patří i mezi naše priority. Návrh zákona tak vítáme a věříme ve zdravý rozum v Poslanecké sněmovně,“ dodává k tomu předseda Soukromníků Petr Bajer.
Podle Strany soukromníků zákon v současné podobě omezuje osobní svobodu jednotlivce při výběru prostředí, zbytečně přispívá k likvidaci stovek soukromníků provozujících restaurace a hotely a rozvrací staleté zvyklosti ve společnosti. Zákon bude obcházen, nebude dodržován. Zákon podnítí zvýšenou aktivitu udavačů a umožní tím další razie státních kontrolních orgánů. „Novelou zákona je nutné dosáhnout na možnost důsledného oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor včetně možnosti pro rozhodnutí majitele nebo provozovatele o tom, jestli bude provozovna kuřácká nebo nekuřácká,“ shrnuje hlavní požadavky Petr Bajer.
Hlavní principy navrhované úpravy
1) Povolit v restauracích, na sportovištích i kulturních zařízeních zřízení kuřáren podle sněmovnou již jednou odsouhlaseného návrhu. Max. 30 % plochy, vlastní odvětrávání, bez obsluhy a se zákazem vstupu osob mladších 18 let.
2) V případě provozoven do 80 m2 bez podávání jídla a s licencí na prodej alkoholu (výčepy a bary) ponechat na rozhodnutí vlastníka, zda půjde o kuřácký nebo nekuřácký prostor.
?3) Osvobodit od zákazu pergoly a jen zastřešené předzahrádky.
4) Vypustit odpovědnost za prodej alkoholického nápoje osobě, která by posléze mohla vykonávat činnost ohrožující zdraví lidí či poškodit majetek.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV