Bělor (STAN): Francie nezrušila korespondenční volbu

12.06.2024 19:02 | Zprávy

Projev na 107. schůzi Poslanecké sněmovny 12. června k návrhu poslanců Víta Rakušana, Petra Fialy, Mariana Jurečky, Markéty Pekarové Adamové, Ivana Bartoše a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o správě voleb.

Bělor (STAN): Francie nezrušila korespondenční volbu
Foto: STAN
Popisek: Starostové a nezávislí - logo

Děkuji za slovo, pane předsedající. Já budu velmi stručný. Tady v předchozích argumentacích a expozé byla uváděna Francie jako země, která zrušila korespondenční volbu. Je to polopravda, nebo nepravda, protože Francie nahradila tu klasickou korespondenční volbu volbou digitální či elektronickou, takže uvádět Francii jako příklad je podle mě mimo realitu.

Potom tady byl několikrát citován docent Antoš, vedoucí katedry Ústavního práva právnické fakulty v Praze, a tam podle mého názoru byly jeho názory vytrženy z kontextu. Pan docent se podle mého názoru v ústních i odborných vyjádřeních kloní spíše ve prospěch korespondenční volby. On celkem správně hovoří o vyvažování možného omezení tajnosti volby ve prospěch usnadnění výkonu Ústavního práva volit.

A poslední věc, co se týká těch počtů lidí, kteří jsou v zahraničí. To je skutečně dynamické číslo, a nevíme přesně, kolik těch lidí bude, ale tady bych rád uvedl tu věc, že řada těch lidí touží po tom, mít možnost korespondenčně volit bez toho, že by doopravdy volili. Tady jde o to, že řada těch lidí ocení tu možnost a využijí podobně jako lidé v České republice také právo nevolit. Díky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Šípová: Cvičební vybavení pomohlo k obnově sokolských žup na Ukrajině

8:05 Senátorka Šípová: Cvičební vybavení pomohlo k obnově sokolských žup na Ukrajině

Během své dubnové cesty na Ukrajinu, kterou podnikla ze své soukromé iniciativy, se pirátská senátor…