Benda (ODS): V opozici byly názory tolerovány. To dneska už nikdo nechápe

11.09.2024 14:07 | Monitoring

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 11. září 2024 k zákonu o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu

Benda (ODS): V opozici byly názory tolerovány. To dneska už nikdo nechápe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Já se v této věci chci také vyjádřit, protože si myslím, že paní senátorka se mýlí, jako se v posledních letech mýlívá téměř vždycky.

Nejde vůbec o příběh pana Polanského, nejde o to, co vydával pan Polanský, jde o to, že 90 lidí v čele s mým tatínkem Václavem Bendou a s Janem Čarnogurským, významným slovenským disidentem tehdy, dneska zase můžeme na jeho názory koukat úplně jinak, ale to je něco, co s tím nehraje roli, a celou řadou lidí, včetně paní senátorky, která dneska říká, že se nepamatuje, proč to udělala, a že zřejmě nevěděla, proč to udělala, jako to obvykle bývá, sepsali dopis, který toho datumu, ke kterému se dnes vztahujeme, vydali, aby řekli: Milá československá vládo, nezavírejte na Slovensku Ivana Polanského, protože vydal nějaké texty, které se vám zdají fašistické, mimochodem zdají fašistické. Byl to přepis od soudu s Tisem, nebyly to žádné jeho myšlenky, byl to přepis od soudu s Tisem. A za tohle měl být na Slovensku stíhán.

Jsme v roce 1988. Jako základní solidarita, která tady byla mezi tou opozicí, bylo, že názory jsou tolerovány. To dneska už nikdo nechápe, dneska už žijeme furt jenom v nějakých hejtspíčích a podpoře a (podobně?). Názory jsou tolerovány. Můj táta byl nejlepší spolupracovník Petra Uhla, jeden konzervativní katolík, druhý trockista. Celou dobu dělali společně, prostě ti lidé se tolerovali a respektovali a šlo o svobodu slova. Proto je to datum zvoleno takhle a vůbec nesouvisí s tím, jestli ten, koho se zastávali, byl dobrý, nebo špatný, jestli vydal dobré nebo špatné věci, a dokonce teda naprosto historicky vydal většinu věcí spíše dobrých a možná, že tam měl nějaké dva úlety. Stejně tak Slováci to datum zvolili také.

A píše nám František Mikloško, zase bývalý disident, dlouholetý celoživotní přítel naší rodiny a možná do budoucna kompromisní předseda Slovenské národní rady, který už jím jednou byl. Nedělejte to, nesuďte nám vy Polanského, když my jsme to datum takto zvolili a je to podle mě docela významné, že obě části republiky, které dneska už jsou samostatné státy, by se na tom shodly. Já velmi prosím o to, abychom podpořili původní návrh a nenaskočili na tenhle ten za mě úplně umělý, ten, jestli vydával nebo nevydával (nesrozumitelné) věci. To datum se vztahuje k tomu, kdo se ho zastal, ne k tomu, co on vydával.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skopeček (ODS): Těsný souboj mezi ANO a SPOLU. Přijďte to překlopit na naši stranu

19:06 Skopeček (ODS): Těsný souboj mezi ANO a SPOLU. Přijďte to překlopit na naši stranu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám.