Bernard (STAN): Diskuse klesla k tomu, že se špiní památka Ivana Polanského

11.09.2024 12:12 | Monitoring

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 11. září 2024 k zákonu o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu

Bernard (STAN): Diskuse klesla k tomu, že se špiní památka Ivana Polanského
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Josef Bernard (PirSTAN)

Dobrý den, dámy a pánové. Děkuju za slovo, paní předsedající.

K návrhu zákona budu velmi stručný nebo pokusím se o stručnost. Máme shodu se Senátem, že by den samizdatu měl vzniknout. Na čem nemáme shodu, je ale datum. My navrhujeme jako Poslanecká sněmovna 12. říjen a já už tedy nebudu dál zdůrazňovat, proč jsme den samizdatu navrhovali všeobecně, ale zaměřím se na to, proč my jsme navrhli, respektive ti, co nás podnítili k tomu, abychom toto datum navrhli, proč právě toto datum.

Dne 12. října 92 vydavatelů českého a slovenského samizdatu napsalo otevřený dopis tehdejšímu prezidentu Gustávu Husákovi, ve kterém ho vyzvalo, aby propustil Ivana Polanského, jednoho z vydavatelů slovenského samizdatu. V tomto dopise ve stručnosti uvedli: Zavřete i nás, i my vydáváme samizdat a říkáme, který samizdat to je, a osvědčte svou zvrácenou politiku tímto způsobem, anebo propusťte Ivana Polanského.

V rámci východní Evropy se jednalo o ojedinělý čin, který nemá v jiných zemích obdoby. A toto datum nenavrhli pouze poslanci, ale navrhli ho i lidé, kteří v této věci byli zainteresováni v roce 1988. Navrhli ho v roce 2016 společně se slovenskými bývalými disidenty a vydavateli samizdatu a chtěli, aby i na Slovensku i v Čechách 12. říjen byl právě vyhlášen jako den samizdatu.

Můžeme diskutovat o tom, jaké datum navrhnout. Trošku mě mrzí ale, že ta diskuse spadla nebo klesla k tomu, že se špiní památka Ivana Polanského. A protože já můžu být v této věci podjatý, požádal jsem některé významné lidi, historiky a bývalé disidenty o vyjádření v této věci a použiju tři z těchto vyjádření a dovolte mi nyní krátké citace.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 6862 lidí

Vilém Prečan. Nikdo nemůže zpochybňovat úlohu Viléma Prečana, významného historika. V 90. letech ve svobodných poměrech vychází rozsáhlá dokumentární literatura a ta potvrdila význam a dosah zápasu za svobodu Ivana Polanského a podstatně obohatila znalosti o jeho rozsáhlém dlouholetém samizdatovém vydavatelství. Byl za to také po zásluze uznán jako účastník protikomunistického odboje a oceněn pamětní medailí slovenského Ústavu paměti národa. Charta 77. Informace o Chartě číslo 77 z roku 1987. Cituji: "Obvinění z trestného činu podpory a propagace fašismu je samo o sobě kuriózní, inkriminované texty totiž nepropagují fašismus či rasismus, nýbrž se snaží prokázat, že zmíněným slovenským politikům byly fašistické a rasistické postoje cizí."

Naposledy doyen českého samizdatu Jiří Gruntorád. Za normalizace byl - Ivan Polanský myšleno, vydavatel samizdatu, znalec Ján Šimulčík spočetl, že vytiskl přes dva miliony stran samizdatových periodik. Nebyl ĺuďák, ani klerofašista. Jeho politická orientace by byla srovnatelná s orientací Václava Bendy, ostatně nikoliv náhodou, byl odsouzen na čtyři roky vězení jako Václav Benda, stejně jako Bendova adresa byla kontaktem výboru solidarity.

Dámy a pánové, tolik k tomu zdůvodnění Senátu. Já jako jeden z předkladatelů návrhu dne samizdatu si stojím za tím, abychom nadále trvali na tom, že 12. říjen bude vyhlášen jako den samizdatu.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD): Fialova vláda sebrala krajům a obcím peníze, ty teď chybí

16:06 Pošarová (SPD): Fialova vláda sebrala krajům a obcím peníze, ty teď chybí

Vláda chtěla znovu sebrat peníze obcím! Ještě, že se to (zatím) nestalo, protože v tom případě by m…