Budoucnost: S extrémním znepokojením sledujeme zprávy z Palestiny

31.05.2024 4:34 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce v Gaze.

Budoucnost: S extrémním znepokojením sledujeme zprávy z Palestiny
Foto: volim-budoucnost.cz
Popisek: Hnutí Budoucnost - logo

S extrémním znepokojením sledujeme zprávy z Palestiny. Tento týden bylo úderem Izraelské armády zavražděno 45 civilistů v uprchlickém táboře ve městě Rafah. Tato poslední ztráta nevinných životů je jen dalším řádkem v hrozivé bilanci Izraelské invaze do pásma Gazy v reakci na teroristický útok Hamásu ze října minulého roku.

Kroky Izraelského režimu se setkávají s kritikou světových lídrů napříč politickým spektrem a jsou v rozporu s mezinárodním právem. Prokurátor Mezinárodního trestního soudu požádal v minulém týdnu o zatykač nejen na vedení Hamásu, ale i na Izraelského prezidenta Benjamina Netanjahua a ministra obrany Yoava Galanta. Mezinárodní soudní dvůr také nařídil Izraeli okamžité zastavení ofenzívy ve městě Rafah. Toto nařízení Izrael ignoruje.

Česká vláda se nejenže nepřidala k mezinárodnímu odsouzení Izraelského postupu, ale aktivně podrývá svými útoky autoritu mezinárodních soudních institucí a mezinárodního práva. Útočí tak na stejné instituce jejichž autority se sama dovolává za účelem zastavení Ruské invaze na Ukrajinu.

Příkladem mohou být aktuální výroky poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara, který ze své pozice otevřeně zpochybňuje nezávislost Mezinárodního trestního soudu. Připojujeme se k výzvě Zelení - Strana zelených @zeleni.cz za jeho odvolání.

Za Budoucnost apelujeme na českou vládu, aby se jasně postavila na stranu spravedlivého vymáhání mezinárodního práva. Izrael musí zastavit své operace ve městě Rafah a podrobit se vyšetřování mezinárodních soudů. Sdílíme také slogan “All Eyes on Rafah” a přidáváme se tak k apelu nám všem, abychom nepřestávali v tento klíčový moment sledovat dění v Gaze a konání světových lídrů a mezinárodních institucí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Králíček (ANO): Piráti a opozice? No, já bych to tak neviděl

19:06 Králíček (ANO): Piráti a opozice? No, já bych to tak neviděl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Pirátům v opozici.