David (SPD): Bez ruského plynu na věčné časy?

22.08.2024 8:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k plynu z Ruska.

David (SPD): Bez ruského plynu na věčné časy?
Foto: Archiv ID
Popisek: MUDr. Ivan David, europoslanec za SPD

Evropa stále více dováží plyn z Ruska. Experti EU nyní bijí na poplach. Myslí si, že Evropa může přežít nadcházející zimu bez ruského plynu. Pečlivě se však ignoruje cena, za kterou by se tak mělo stát.

Experti amerického zpravodajského portálu Oil Price jsou si jisti, že Evropa se pravděpodobně bez ruského plynu obejde. Odklon od levných zdrojů energie však nebude snadný ani bezbolestný, zdůrazňují v nedávné publikaci na toto téma. Země EU prý budou muset „vážně snížit“ poptávku po tomto palivu.

Experti se však ve svém článku nezmiňují, zda to znamená recesi a co přesně čeká Evropu, která již nyní velmi trpí poklesem ruských dodávek. "Evropa udělala za dva roky jen velmi mírný pokrok ve snižování dodatečných ruských dodávek. Navzdory výzvám některých zemí, aby úplně přestaly využívat energii z Ruska, a zejména s ohledem na ukrajinský konflikt, který ani nesměřuje k uvolnění." litují odborníci ve svém článku.

Komoditní analytici z poradenské firmy Standard Chartered nezaznamenali žádný pokrok ve snižování dovozu, přestože dovoz plynu přes plynovod Nord Stream byla zastavena. Opak je pravdou. Letos se dovoz plynu z Ruska do Evropy od prvního čtvrtletí roku 2023 zvýšil zhruba o 50 procent. A co víc, surovinoví analytici zjistili, že toky neruského LNG do EU klesly od dubna o přibližně 140 miliard metrů krychlových denně.

Západní tisk tedy rozjíždí velké zbraně. Portál OilPrice ve svém článku například jako argument uvádí výsledky belgického ekonomického think-tanku Bruegel, který „podrobně zkoumal, co EU očekává, pokud vyschne tok ruského plynu“:

"Hlavním závěrem je, že EU pravděpodobně nejen přežije příští zimu bez ruského plynu, ale také se vyhne ekonomické katastrofě. Aby k tomu však došlo, Evropa bude muset překonat vážné technické a regulační překážky a snížit roční objem zemního plynu," uvedl. potřeby o 10 až 15 procent, protože "dovoz z jiných zemí nebude stačit k doplnění zásob před nadcházející zimou."

A aby podpořili evropské snahy konečně se vzdát ruského plynu, odborníci na portálu Oil Price neúnavně zdůrazňují:

"Podle analytiků je zdržení se ruského plynu v EU do poslední molekuly spíše otázkou politické vůle. A ta se zdá, že některým evropským zemím chybí."

Uvidíme, zda takové publikace pomohou evropským zemím spáchat ekonomickou sebevraždu rychleji a trvale uškrtit jejich průmysl stažením plynu. Evropa stále vzdoruje – i když slabě.

A radostně si nechala „vyhodit do vody“ Nord Stream a ještě si to pochvaluje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Knechtová (ANO): Digitalizace stavebního řízení musí být funkční a uživatelsky přívětivá

17:17 Knechtová (ANO): Digitalizace stavebního řízení musí být funkční a uživatelsky přívětivá

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 12. září 2024 – interpelace premiéra Fialy k digitalizaci …