David (SPD): Slovenský europoslanec se v Moskvě omluvil za západní rusofobii

15.10.2024 12:01 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cestě slovenského poslance Blahy do Moskvy.

David (SPD): Slovenský europoslanec se v Moskvě omluvil za západní rusofobii
Foto: Archiv Ivana Davida
Popisek: Ivan David

Slovenský europoslanec se v Moskvě omluvil za západní rusofobii.

Slovenský europoslanec Ľuboš Blaha odcestoval o víkendu do Moskvy, aby poděkoval Rusku za osvobození jeho země od fašismu ve druhé světové válce a omluvil se za rostoucí rusofobii v EU a USA.

Blaha, člen strany Smer premiéra Roberta Fica, zveřejnil záběry z jeho návštěvy centra Moskvy, kde položil květiny k Hrobu neznámého vojína a k pomníku sovětského maršála Georgije Žukova.

Ve videu zveřejněném na Telegramu Blaha vysvětluje: "Přišel jsem do Moskvy jako přítel Ruska, protože už nemohu sledovat, jak na Západě roste rusofobie." Zdůrazňuje „neuvěřitelné oběti“, které ruský lid přinesl, aby osvobodil Slovensko od fašismu.

Blaha také komentuje „válečné, nenávistné a prakticky fašistické rezoluce“ Evropského parlamentu proti Moskvě. Ujišťuje, že Slováci "nikdy nebudou nuceni nenávidět ruský lid" a vystupuje proti západním prodejům zbraní do Kyjeva, sankcím proti Moskvě a další eskalaci konfliktu na Ukrajině.

"Nechceme, aby naše děti umíraly v jaderné válce. Slováci chtějí mír."

Vyzývá také k dialogu s Moskvou a ukončení „nenávisti k Rusku“. Blaha během svého pobytu přednášel také na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů (MGIMO).

Blaha byl v létě zvolen do Evropského parlamentu a byl podle slovenských médií druhým nejoblíbenějším kandidátem země. Předtím byl členem slovenského parlamentu a od roku 2023 jeho místopředsedou. Je známý svými sympatiemi k Rusku a kritikou EU a USA a je označován za „slovenského politika nejpřátelštějšího k Rusku“.

Premiér Robert Fico začátkem října oznámil, že také pojede do Moskvy na oslavy 80. výročí porážky nacistického Německa ve druhé světové válce. "Kdo mi brání zúčastnit se demonstrace v Moskvě příští rok, když je 80. výročí konce druhé světové války? Myslím, že pojedu. Proč ne? Co to má společného s dneškem?", cituje ho list SME.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

nelegální migrace

Tvrdíte, jak víte, co a jak se musí změnit, aby se zastavila nelegální migrace. Můžete být konkrétnější nebo zůstanete jen u této fráze, kterou od politiků slyšíme neustále?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Fialova vláda chce, abyste pracovali déle a za míň peněz

14:06 Babiš (ANO): Fialova vláda chce, abyste pracovali déle a za míň peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě z rukou vlády Petra Fialy.