David (SPD): Špatný styl, trapné argumenty

15.08.2024 16:21 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k přístupu německých veřejnoprávních médií k „nesystémovým“ stranám

David (SPD): Špatný styl, trapné argumenty
Foto: Archiv Ivana Davida
Popisek: Ivan David

Gert Ewen Ungar píše o způsobu, jakým veřejnoprávní média v Německu zacházejí s „nesystémovými“ stranami. Ne, že by nám to nepřipadalo povědomé.

Bündnis (Aliance) Sahra Wagenknecht (BSW), která jako strana vznikla teprve letos, zaznamenává úspěchy. Ve volbách do Evropského parlamentu získala 6,2 procenta při první účasti ve volbách vůbec. BSW má také dobré šance v nadcházejících zemských volbách v Sasku, Durynsku a Braniborsku. V Sasku má aliance bývalé političky strany Die Linke Sahry Wagenknechtové podle nedávného průzkumu přízeň 15 % voličů, v Durynsku je to dokonce 20 % a v Braniborsku podle průzkumu z července přes 16 %.

Čísla jasně ukazují, že aliance zaceluje mezeru v německém politickém prostředí. Programově se BSW zavázala k jednání o míru v ukrajinském konfliktu, chce omezit imigraci a zastává politiku sociální rovnováhy.

Problém BSW je v tom, že tento program vybočuje z daného narativu. S Ruskem se přece nedá vyjednávat, imigrace je záchrana Německa a sociální rovnosti je v Německu už více než dost. To je názor, který zastává vládní koalice spolu s „opozicí“ CDU, a na kterém panuje shoda s velkými německými médii.

Naštěstí pro systém se objevili někteří takzvaní aktivisté za občanská práva někdejší NDR, povoláním přeběhlíci a většinou členové Zelených a sociální demokracie. Signatáři představují vrstvu, která je pevně ukotvena v německé sociální struktuře a podporuje vládní politiku.

Tito podporovatelé stávajícího systému varují v otevřeném dopise před BSW. Styl dopisu je špatný, argumenty absurdní. Intelektuální úroveň odpovídá úrovni školních novin. Wagenknechtová prý tvrdí, že v Kyjevě jsou u moci fašisté. To ale není možné, vždyť jak prezident Vladimír Zelenskij, tak premiér Denis Šmyhal jsou Židé. Rozhodně to tedy nebyla intelektuální brilantnost takzvaných aktivistů za občanská práva NDR, která uspíšila konec NDR.

Navzdory špatnému stylu a rozsáhlým argumentačním nedostatkům mainstream na dokument skočil jako na čerstvou návnadu a rozpracovává ho ad nauseam. Spiegel, Zeit, Süddeutsche Zeitung – všichni jsou u toho a opět všichni mají stejný názor. Z toho jasně vyplývá, že se jednoznačně jedná o společný postup proti BSW.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Benešík (KDU-ČSL): Zlínský kraj se musí rozvíjet a já vím, jak na to

18:01 Benešík (KDU-ČSL): Zlínský kraj se musí rozvíjet a já vím, jak na to

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k volbám do kraje.