Doležal (SPD): Národní park Křivoklátsko? SPD říká NE

28.08.2024 15:14 | Monitoring

Vláda Petra Fialy, za plné podpory vedení Středočeského kraje a jeho hejtmanky a zcela v rozporu s názory naprosté většiny místních občanů a obecních samospráv prosazuje na části území okresů Beroun a Rakovník zřízení Národního parku Křivoklátsko.

Doležal (SPD): Národní park Křivoklátsko? SPD říká NE
Foto: archiv
Popisek: Ekonom a politolog ing. Tomáš Doležal je koordinátorem hnutí Svoboda a přímá demokracie v okrese Praha-východ.

Je to projev absolutní mocenské arogance a centralismu Fialovy vlády a všech vládních politických stran, které se často - a velmi nepravdivě - označují za subjekty, příznivě nakloněné místní samosprávě a decentralizaci státu. Pravý opak je pravdou – aneb opět platí „po ovoci poznáte je“.

Na Křivoklátsku nyní existuje (a léta skvěle funguje) chráněná krajinná oblast, kterou se snaží „zelená“ ochranářská lobby již více než deset let „povýšit“ na národní park. Všechny dosavadní vlády i reprezentace Středočeského kraje tomu, v zájmu místních občanů a křivoklátské přírody, úspěšně odolávaly. Ty současné, tedy vláda Petra Fialy a Rada a Zastupitelstvo Středočeského kraje v čele s hejtmankou Peckovou (STAN), naopak daly tomuto nebezpečnému záměru opakovaně své požehnání. Přes oprávněný nesouhlas drtivé většiny místních lidí, podnikatelů a obcí. A tak to zatím, bohužel, vypadá, že si vládní mašinérie vznik Národního parku Křivoklátsko prosadí doslova za každou cenu.

Vláda proti všem

Tento vládní záměr je již „natvrdo“ obsažen v novele zákona o ochraně přírody a krajiny, která má do Poslanecké sněmovny dorazit na podzim. Alibisticky až po krajských volbách. Ale ještě pořád je šance tento nepříznivý vývoj zvrátit. A hnutí SPD v tomto směru vyvine maximální tlak. Na krajské i celostátní úrovni.

Mimochodem, otázka zřízení Národního parku Křivoklátsko by mohla (a měla) být i tématem pro historicky první krajské referendum v České republice. Anebo minimálně pro sérii místních referend na úrovni dotčených obcí. Uvidíme, jak se ve Sněmovně k tomuto vládnímu návrhu jednotliví zákonodárci postaví a zda budou hlasovat dle stranických direktiv, nebo dle svého svědomí a v souladu se zájmy lidí, kteří na Křivoklátsku žijí.

Odpor místních občanů proti tomuto zavrženíhodnému vládnímu návrhu je vskutku masivní. Z devětadvaceti obcí, které jsou členskými subjekty Svazku obcí Křivoklátska, se pro zřízení národního parku vyslovily pouze dvě, přičemž v jedné z nich, Bratronicích, žije exministr zemědělství, dnes poslanec, Petr Bendl (ODS), který tento záměr prosazuje dlouhodobě. Dvacet sedm obcí je jednoznačně proti.

Proč ne?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Drahoš: Podpořte mě svým hlasem, ať mohu pokračovat v práci

13:10 Senátor Drahoš: Podpořte mě svým hlasem, ať mohu pokračovat v práci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke školství