Fiala (ODS): Projev k zahájení kampaně koalice SPOLU

20.05.2021 8:36 | Zprávy

Koalice SPOLU zahájila kampaň před sněmovními volbami. Lídr koalice na premiéra Petr Fiala zdůraznil, že cílem koalice je kromě vzdělané a prosperující České republiky patřící na Západ také návrat hodnot a morálky do politiky. Představitelé koalice na Moravském náměstí v Brně symbolicky odzvonili éře populismu, drancování veřejných financí a úpadku morálky.

Fiala (ODS): Projev k zahájení kampaně koalice SPOLU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Dámy a pánové, paní předsedkyně, pane předsedo, Markéto a Mariane, vážení přátelé,

je to pro mě dnes zvláštní okamžik – totiž to, že celostátní kampaň koalice SPOLU zahajujeme právě zde, v Brně, ve městě, které je po celý můj život mým domovem.

Těší mě nejen to, kde jsem, ale především s kým tu jsem. Tím mám na mysli samozřejmě vás – kteří jste sem přišli, a všechny, kteří nás sledujete prostřednictvím médií – ale také to, že zde společně stojí zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Přibližně před půl rokem jsme se dohodli, že vytvoříme společnou koalici, se kterou půjdeme do voleb: koalici SPOLU.

Nejsme žádný podivný nebo jen účelový slepenec. Je to přesně naopak: jasně nás spojují společné hodnoty a vize budoucnosti – a mám pocit, že si rozumíme stále více. Jsem přesvědčen o tom, že vytvořit koalici SPOLU bylo tím nejlepším rozhodnutím.

Náš společný volební program jsme představili minulý měsíc. Nebudu zde proto nyní připomínat jeho podrobnosti, jen bych rád zdůraznil to nejdůležitější, to, o co chceme usilovat především.

SPOLU chceme ekonomicky zdatnou a vzdělanou Českou republiku, která investuje do inovací a výzkumu.
Chceme sebevědomé Česko, které patří na Západ.
Chceme, aby tu ve zdravém životním prostředí žily spokojené rodiny.
Abychom měli fungující stát, který nešikanuje občany.
A chceme zastavit šílené zadlužování a dát do pořádku rozpočet.

Uděláme zkrátka všechno pro to, abychom SPOLU dali Česko dohromady.

Události posledních týdnů nám také ukázaly jednu podstatnou věc. A to, že je důležité, aby politici měli hluboké hodnotové ukotvení. Jsou totiž věci, ve kterých nelze být neutrální; nejde kličkovat a čekat, jak dopadnou.

Politik se musí umět jasně rozhodnout, na jakou stranu patří a jaké hodnoty vyznává. Jedině tak může účinně chránit občany, svou zemi a dělat správné věci, na kterých záleží.

Dámy a pánové, vážení přátelé, už za pět měsíců čeká zásadní rozhodnutí nás všechny.

A v této souvislosti mám dnes pro vás celkem pět dobrých zpráv.

Zpráva první: My, politici koalice SPOLU, se dokážeme a chceme dohodnout. Ukázali jsme to nejen při vytváření naší koalice, nejen teď na našem společném postupu, ale chceme se dohodnout i po volbách, až se bude sestavovat vláda.

Jsme připraveni se dohodnout s těmi politiky, kteří budou sdílet jednoduchou vizi, že vláda je tu od toho, aby spravovala republiku ve prospěch jejích občanů. Nikoliv ve prospěch soukromých firem čerpajících dotace nebo ve prospěch všelijakých pokoutných obchodníků s nemovitostmi nebo třeba s předraženým zdravotnickým materiálem.

A budeme rovněž připraveni dohodnout se pouze s těmi, kteří budou respektovat i druhou dobrou zprávu, kterou vám dnes chci sdělit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Petr Bystroň

Dobrý večer, paní Konečná, v první řadě Vám gratuluji k výsledkům voleb do EP. Chci se zeptat dále, jak se díváte na "hledání" politika opoziční AFD v České republice? Přijde Vám to v pořádku? (Mně osobně to něco připomíná).Děkuji a přeji hezký večer.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Juchelka (ANO): Reálná mzda stále není ani na úrovni roku 2018

11:17 Juchelka (ANO): Reálná mzda stále není ani na úrovni roku 2018

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 28. června 2024 k zákoníku práce