Filip (KSČM): Děsím se toho, co Ministerstvo obrany chystá

27.08.2024 4:31 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k připravované změně zákona o Vojenské policii

Filip (KSČM): Děsím se toho, co Ministerstvo obrany chystá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý předseda komunistů Vojtěch Filip v Aby bylo jasno

Když jsem v několika rozhovorech z poslední doby, resp. poté co vešla ve známost moje kandidatura do Senátu, toto mé rozhodnutí zdůvodňoval a vysvětloval, kromě jiného jsem zmínil, že... "Ve svém věku a po odchodu z čela jediné strany, v níž jsem kdy působil, jsem neměl žádné další politické ambice. Ale od té doby už příliš dlouho trpím tím, jaké zákony jsou přijímány – a na jaké si zákonodárci ne a ne udělat čas. Díky své právnické praxi dnes a denně vnímám, jak amatérské jsou některé přijímané normy a jak destruktivně působí ve společnosti."

Snad jsem nepřivolal situaci ještě horší, protože z toho, co nyní chystá, resp. do zákona navrhuje Ministerstvo obrany, jde opravdu strach. A já chci šířit klid, to také zmiňuji v odpovědi na otázku, proč kandiduji, a tak rovnou dodávám, že taková zrůdnost snad neprojde.

Konkrétně se jedná o návrh zákona, kterým se mění zákon č. 300/2013 Sb., o Vojenské policii a o změně některých zákonů (zákon o Vojenské policii), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. V důvodové zprávě ohledně oné změny citovaného zákona se kromě jiného uvádí:

"Základním cílem předkládaného návrhu zákona je zefektivnit činnost Vojenské policie, zajistit jí skutečně účelné a účinné podmínky pro plnění jí svěřených úkolů a tam, kde je to důvodné, upravit tyto podmínky pro shodné případy s jejich normativním řešením v zákoně č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „zákon o Policii České republiky“), a současně dílčími změnami zajistit soulad zákona o Vojenské policii s právním řádem a jeho změnami, ke kterým došlo od přijetí zákona o Vojenské policii, resp. od data nabytí jeho účinnosti dne 1. 10. 2013. ... Návrh zákona se věnuje normativní úpravě oblastí (principů), kde dosavadní praxe dlouhodobě pociťuje absenci zákonné úpravy jako překážku pro výkon nezbytných, zásadních a logicky předpokládaných činností. Z posouzení právního a skutkového stavu vyplývá, že situaci není možné řešit mimonormativní cestou, natož pak zvykovým výkonem specifických odborných činností."

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (KDU-ČSL): Diplomacie není nějaký život na vysoké noze za velké peníze

19:05 Okamura (KDU-ČSL): Diplomacie není nějaký život na vysoké noze za velké peníze

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2024 k zákonu o zahraniční službě