Folwarczny (ODS): Budoucí kuchaři se v Číně naučili vařit asijská jídla

06.12.2019 9:41 | Zprávy

Středoškoláci a učitelé krajských gastronomických škol absolvovali v Číně intenzivní kurz vaření asijské kuchyně.

Folwarczny (ODS): Budoucí kuchaři se v Číně naučili vařit asijská jídla
Foto: ods.cz
Popisek: Stanislav Folwarczny (ODS)

Tento projekt vznikl díky partnerství Moravskoslezského kraje s čínskou provincií Shanxi. Od 19. do 28. listopadu si kromě kuchařských dovedností 6 učitelů a 6 žáků také zdokonalilo angličtinu. 

„Asijská kuchyně je v posledních letech hodně v módě. Jsem přesvědčený, že mladí kuchaři své nové poznatky v budoucnu velmi dobře zúročí. Pedagogové pak budou své zkušenosti z Číny uplatňovat při výuce. Kurz byl velmi intenzivní, kuchaři strávili v kuchyni denně 8 hodin, navíc celou dobu komunikovali v angličtině,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a vysvětlil, že se kurzu zúčastnili pedagogové a nejlepší žáci gastrooborů 6 krajských středních škol. „Zájezd do Číny může být pro žáky také velkou motivací. Rádi bychom tyto kurzy každoročně opakovali, takže středoškoláci vědí, že když budou ke studiu přistupovat zodpovědně a budou aktivní, mohou jet příště třeba oni,“ dodal náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny s tím, že pobyty budou výměnné, čínští žáci by měli přijet na gastrokurzy evropské kuchyně v Moravskoslezském kraji.

Teoretická i praktická výuka probíhala v Lihua Grand Hotelu v hlavním městě Taiyuan  provincie Shanxi. Náklady na kurz si rozdělily partnerské regiony. Moravskoslezský kraj hradil náklady na cestu a drobné kapesné pro žáky. Kurzovné, suroviny, ubytování, stravování i doprovodný program byl v režii provincie Shanxi. 

Kuchaři z Moravskoslezského kraje strávili v kuchyni každý všední den 8 hodin. Vybraný recept jim nejdříve ukázal místní šéfkuchař a vše jim vysvětlil. Pak se do vaření pustili středoškoláci. „Zkoušeli jsme připravit například tradiční krevetové kuličky. Byla to pasta z rozdrcených krevet se škrobem, do které se zabalilo liči. Kulička se pak obalila v hrubší strouhance z toustů a narychlo se prudce osmahla. To se podávalo se sladkokyselou čili omáčkou a se salátovou zálivkou. Byla jsem překvapená, že z věcí, které se dají koupit u nás doma, se dá udělat originální čínské jídlo. Jen je třeba vědět, jak na to,“ řekla studentka Hotelové školy ve Frenštátu pod Radhoštěm Marie Michelová. Dodala, že zajímavé byly také recepty na želví polévku nebo pravou pekingskou kachnu.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

Nevylučujete být lídrem strany

A co předsedou topky? A ještě by mě zajímalo, co říkáte na kritiku od Koláře? Sice ji hodně rychle smazal, ale určitě vám neunikla.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sládeček (SPD): ČR jako cílová destinace na migrační trase? Možná už brzy

7:17 Sládeček (SPD): ČR jako cílová destinace na migrační trase? Možná už brzy

Vítěz německých voleb chce bojovat proti migraci a to okamžitě. Měla by být zpřísněna kontrola hrani…