Hanzlíková (ANO): Lidé pracují už teď s nějakou závažnější nemocí dva až pět let

29.05.2024 13:04 | Zprávy

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

Hanzlíková (ANO): Lidé pracují už teď s nějakou závažnější nemocí dva až pět let
Foto: Facebook
Popisek: Jana Hanzlíková

Děkuji za slovo. Hezké dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. My jsme včera opravdu nedokončili tu debatu a byly to hlavně dva okruhy: Ten jeden už zmínil pan kolega, pan poslanec Mašek. To si týkalo těch 21,5 let, kdy nám to včera opravdu ani pan ministr tady nevysvětlil, a ani s koaličními poslanci jsme se opravdu jako nedobrali, kde to číslo vzniklo a jakým způsobem. Protože když se podíváme na odchod do důchodu a věk dožití, tak to skutečně vůbec nesedí, tak jak tady říkal ta čísla kolega.

Ta druhá oblast se týkala toho, že když porovnáme věk dožití a věk dožití ve zdraví, tak nám tam vychází, že už v současné době při současných parametrech, kdy se odchází - budu držet tedy tu nejzazší dobu, takže 65 let - že lidé pracují už s nějakou závažnější nemocí dva až pět let. Samozřejmě tím, že se ještě prodlouží odchod do důchodu, tak ještě prodlužujeme tu dobu nemoci.

Pan ministr včera na tu naši debatu reagoval, že jsme se najednou začali bavit o tom, že celou dobu toho důchodu vlastně ti lidé prožijí v nemoci. Ale za mě je tedy zásadnější a daleko negativnější to, že oni v té nemoci prožijí už určitý počet let v tom zaměstnání, a my tam ještě přidáváme. Děkuji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

23:08 Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na odvolání vicepremiéra Bartoše