Hašek (PRO): Belzebubova předpověd politického počasí

25.09.2024 13:09 | Monitoring

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na odvolání vicepremiéra Ivana Bartoše

Hašek (PRO): Belzebubova předpověd politického počasí
Foto: Archiv MH
Popisek: Michal Hašek

Nikdo neví, co přesně zaznělo na ranní schůzce premiéra Fialy a končícího vicepremiéra Bartoše. Jisté je to, že následující hodiny rozjely největší politickou partii Petra Fialy, která může skončit za určitých okolností i pádem vlády dříve, než příštími parlamentními volbami.

1) Piráti (a je jedno, zda oprávněně, či ne) jednání premiéra označili za podraz a avizují v podstatě odchod z vlády do opozice (ze 108 většiny se tak stane 104). Vláda může zřejmě počítat s hlasem “přeběhlíka” Vondráka, zvoleného za ANO.

2) Nastane-li bod 1, je nabíledni, že opozice za této situace musí otestovat nové koaliční poměry a měla by, pokud sám premiér Fiala a jeho obměněný kabinet nepožádá znovu o důvěru, vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Sněmovna by měla být seznámena s obsahem analýzy, kterou údajně jako utajenou projednala minulý týden vláda k problematice digitalizace stavebního řízení a která je podle náznaků představitelů koalice katastrofická. Není také jasné, proč byl materiál utajen, a i zde má nynější parlamentní opozice prostor k práci.

3) Už nějaký čas kolují pražskými kuloáry zvěsti o pádu Fialovy vlády a údajném nástupu úřednického kabinetu na zbývající rok, takový “slovenský model” - na Slovensku padl neoblíbený Hegerův kabinet, nastoupil úřednický, a potom Robert Fico vyhrál parlamentní volby. Varuji před takovým scénářem u nás. Dal by zapomenout na pětikoalici a její demolici země uplynulé tři roky. Navíc nemáme českého Roberta Fica. Každopádně bude zajímavé sledovat, jak dopadnou koaliční jednání v krajích, zejmena ve středních Čechách. Případné velké koalice ANO a ODS budou testovacím balónkem a laboratoří před příštími sněmovními volbami. Jisté je, že lidi i zemi, zvláště po povodních, čeká rozpočtově drsný rok, ve kterém bude jen málokdo spokojen, a který navíc ovlivní i geopolitika (americké prezidentské volby, případný konec války na Ukrajině, pokračující konflikt Izraele se sousedy, eurohujeři v Bruselu atd.).

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 6232 lidí

4) Aby výsledkem podzimu 2025 nebyla případná velká koalice ANO a ODS (bez Babiše a Fialy), musí hodně zamakat jak opozice národovecká (SPD, PRO a další), komunisté (s marketingovou maskou Stačilo!) či Motoristé, kteří sami sebe označují za ODS-revival a já je považuji za čistokrevný projekt prezidenta Václava Klause a jeho Institutu. S ohledem na výsledek krajských voleb považuji za “mrtvé koně” Piráty, opouštějící pětikoaliční loď, SOCDEM (kterou v nynější agónii nezachrání už ani Jana Maláčová - měla to vzít před třemi roky a ona ví, že jsem jí to říkal) či Přísahu, které splaskl hranatý sen o úspěchu v krajích.

5) Zapomenout nemohu také na budoucí nové politické projekty, zejména na stranu či hnutí, o kterém stále podrobněji mluví do médií z oblíbené hotelové knihovny na Vinohradech Miroslav Kalousek (a přidávají se pomalu další). Vezměme jed na to, že do konce ledna 2025 tady bude a že bude cílit především na voliče nynějšího uskupení SPOLU, možná částečně na STAN.

Sobotním sečtením a vyhlášením výsledků krajských (a 1. kola senátních) voleb má za sebou česká politika generálku a už jsme, dámy a pánové, v permanentní kampani před příštími sněmovními volbami. Nic se už nebude dít jen tak nahodile a takovou optikou posuzujme příští politické události, tahy, překvapení i aféry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Vláda České republiky byl položen dotaz

Foltýn

Můžete mi, prosím napsat, kdo najal a platí Foltýna? Myslím že to zajímá hodně lidí!! Děkuji Vavříková

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Primátor Svoboda: Chceme zachovat vzácný historický ráz Prahy, ale zároveň podporujeme nové projekty

15:14 Primátor Svoboda: Chceme zachovat vzácný historický ráz Prahy, ale zároveň podporujeme nové projekty

Zástupci hlavního města společně s delegací z Ostravy a Moravskoslezského kraje vyrážejí prezentovat…