Hejtman Schrek: V jihlavském muzejním komplexu vznikne přednáškový prostor pro veřejnost

03.08.2024 18:05 | Monitoring

Kraj Vysočina zahájil modernizaci a výstavbu edukačního centra a nového zázemí Muzea Vysočina Jihlava na Masarykově náměstí. Plánované práce navážou na nedávnou opravu průčelí dvou hlavních budov a obměnu expozic.

Hejtman Schrek: V jihlavském muzejním komplexu vznikne přednáškový prostor pro veřejnost
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Vítězslav Schrek

Kraji se už v říjnu podařilo získat dotaci z evropských fondů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu 2021-2027. „V jihlavském muzejním komplexu, patřícímu Kraji Vysočina, do dvou let vznikne velký přednáškový prostor pro veřejnost, dvě menší edukační místnosti včetně dílen pro děti, zázemí pro návštěvníky a odborná pracoviště muzea s laboratořemi,“ vyjmenoval hejtman kraje Vysočina Vítězslav Schrek, který si prostory těsně před zahájením prací prohlédl společně se svým náměstkem pro oblast kultury a památkové péče Romanem Fabešem.

S nejrozsáhlejšími stavebními úpravami se počítá ve velkém dvoře muzea. „Stávající jednopodlažní objekt bude nastaven o další patro a podkroví, kde bude soustředěno edukační centrum a odborné zázemí muzea. Budova se po dostavbě přiblíží původnímu doloženému rozsahu. Dílčí stavební úpravy čekají také jeden z památkově chráněných objektů na malém nádvoří muzea, současné garáže a částečně i hlavní muzejní budovu,“ popsal rozsah plánovaných prací Roman Fabeš.

Rekonstrukce v hlavní budově se podle něj bude týkat především pokladny a průchodu do edukačního centra. Budovy jihlavského muzea Vysočiny, situované do vnitrobloku, doposud sloužily jako odborná zázemí, pracovny, sklady a depozitář.

„Stavební zásah by byl v krátkodobém časovém horizontu nevyhnutelný. V největším objektu, kam nyní veřejnost nemá přístup, vznikne mimo velkého a menšího přednáškového sálu také ateliér, který bude současně sloužit i jako pozorovatelna noční oblohy s možností využití mobilních dalekohledů na venkovní terase. Pravidelné akce muzea ve spolupráci s astronomy jsou u návštěvníků velmi oblíbené a úspěšně u veřejnosti téma astronomie popularizují,“ doplnil Roman Fabeš.

Stavební úpravy se dotknou také velkého dvora před budoucím edukačním centrem, kde vznikne posezení pro návštěvníky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Soukromý sektor jen zírá

12:12 Kalousek (TOP 09): Soukromý sektor jen zírá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zvyšování platů státních zaměstnanců