Hlaváček (STAN): Město má být prostupné

09.09.2024 20:07 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k otevření zkratky přes nádražní areál v pražských Bubnech

Hlaváček (STAN): Město má být prostupné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlaváček (STAN)

Otevřeli jsme zkratku přes nádražní areál v Bubnech, využít ji mohou chodci i cyklisti. Areál tvořil bariéru mezi dvěma hustě osídlemi čtvrtěmi po několik desetiletí, to se nyní mění. Dříve jste museli celé území složitě obcházet, dnes to máte z Dělnické do Veletržní podchodem jen pár kroků.

Vybudovat propojení bylo možné jen díky spolupráci města, městské části a Správy železnic, která zde kromě nové nádražní haly, jejiž skelet je už viditelný z blízkého okolí, buduje také důležité železniční spojení na letiště a směrem na Kladno. Právě díky železniční estakádě v tomto úseku bylo možné přidat podchod a propojení.

Zkratka navíc vede v linii budoucí ulice Nicholase Wintona, britského hrdiny, který zachránil od hrůz koncentračního tábora 639 československých dětí židovského původu tím, že jim zajistil azyl ve Spojeném království. Jeho hrdinský čin připomíná i umělecké dílo v podchodu.

Wintonovy děti v roce 1939 odjížděly z Hlavního, tehdy ještě Wilsonova nádraží. Na smutnější příběhy ale vzpomíná právě nádražní hala v Bubnech, odkud z Prahy v roce 1941 vyrazil první deportační transport s židovskými obyvateli. Do ghetta v polské Lodži odvážel tisíce mužů, žen i dětí. Válku přežilo pouze 24 z nich. V roce 1945 odtud při odsunu odjížděli zase pražští Němci.

Věřím, že se zkratka, ulice, ale i nádraží hala stanou místy, která vzhledem ke svojí historii, ale i poloze, budou především spojovat. Městské čtvrti i lidi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Budeme průběžně proplácet projekty podle toho, kolik peněz bude potřeba

6:03 Ministr Stanjura: Budeme průběžně proplácet projekty podle toho, kolik peněz bude potřeba

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k programu dostupného nájemního bydlení