Hlaváček (STAN): Nové obyvatele Praha láká pracovními příležitostmi i vysokou kvalitou života

08.06.2024 16:02 | Tisková zpráva

Kolik cizinců bude v Praze v roce 2050? Podle nové analýzy Institutu plánování a rozvoje hl m. Prahy (IPR) počet cizinců v Praze dlouhodobě narůstá. Mezi lety 2001 až 2022 se jejich počet zvýšil z 61 tisíc na 345 tisíc.

Hlaváček (STAN): Nové obyvatele Praha láká pracovními příležitostmi i vysokou kvalitou života
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlaváček (STAN)

Cizinci mají na populační vývoj Prahy v posledních 20 letech klíčový vliv, bez nich by počet obyvatel Prahy stagnoval či dokonce mírně klesal. Jedná se zejména o obyvatele v produktivním věku a pro hlavní město se tak stávají klíčovou pracovní silou, bez které by na pracovním trhu chyběli pracovníci.

Procento cizinců v Praze výrazně převyšuje běžný republikový průměr. Na 345 tisíc cizinců žijících v nejlidnatějším českém městě tvoří téměř 40 % všech cizinců v Česku. Nejvíce zastoupeni jsou mezi nimi lidé z Ukrajiny, Slovenska a Ruska, významnou část tvoří i příchozí z Vietnamu. Narůstá také počet lidí, kteří do Prahy míří z Rumunska, Bulharska, nebo dokonce z Indie a Filipín.

„Praha byla díky své geografické poloze a historii vždy křižovatkou kultur a městem, ve kterém cizinci žili a pracovali. To přispívalo k přirozenému importu know-how i městskému rozvoji. Vzpomeňme na příklad Florence, kdy Karel IV. při zakládání Nového Města umožnil italským řemeslníkům z Florencie usídlit se v těchto místech. Obdobná situace je i dnes. Praha je úspěšným kosmopolitním městem a stejně jako další úspěšná evropská města láká nové obyvatele pracovními příležitostmi i vysokou kvalitou života,“ říká náměstek pražského primátora pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček.

„Hlavní město Praha dlouhodobě rozvíjí aktivní politiku integrace cizinců a od vypuknutí ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se samozřejmě intenzivně zaměřuje i na podporu adaptace a integrace ukrajinských uprchlíků. V rámci podpory začlenění cizinců do české společnosti spolupracuje Praha s městskými částmi a neziskovými organizacemi. Společně se snaží vytvořit vhodné integrační prostředí a podpořit přínosy, které městu migrace ze zahraničí přináší. Jsem rád, že se také v rámci této politiky zaměřujeme na to, aby docházelo k co největšímu sblížení majoritní společnosti s cizinci,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro kulturu, cestovní ruch, národnostní menšiny, ochranu památek, výstavnictví a animal welfare Jiří Pospíšil.

Současná situace v evropských městech

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD):  Totální fiasko vlády v digitalizaci stavebního řízení ! Kdo zaplatí škody ?

18:02 Pošarová (SPD): Totální fiasko vlády v digitalizaci stavebního řízení ! Kdo zaplatí škody ?

V pondělí jsem se osobně zastavila na stavebním úřadě u nás v Plzeňském kraji, abych prověřila jeho …