Hnutí ANO a Starostové s podporou TOP 09 a Zvuk12 podepsali koaliční smlouvu

04.10.2024 17:27 | Monitoring

Zástupci hnutí ANO 2011 (ANO) a uskupení Starostové pro Zlínský kraj s podporou TOP 09 a Zvuk12 (STAN) dnes podepsali koaliční smlouvu. Obě strany se tím zavázaly ke spolupráci v Zastupitelstvu a Radě Zlínského kraje ve volebním období 2024–2028. V devítičlenné krajské radě bude hnutí ANO zastupovat šest členů, STAN tři.

Hnutí ANO a Starostové s podporou TOP 09 a Zvuk12 podepsali koaliční smlouvu
Foto: kr-zlinsky.cz
Popisek: Úřad Zlínského kraje

„Dnešním podpisem smlouvy oficiálně stvrzujeme dohodu z minulého týdne. Našli jsme shodu na klíčových tématech, což je pro silnou a stabilní koalici zásadní,“ uvedl Radim Holiš (ANO), který se v nadcházejícím období znovu ujme postu hejtmana, tentokrát rozšířeného o oblast zdravotnictví.

Statutárním náměstkem hejtmana se stane Radek Doležel (ANO), který bude i nadále vést resort dopravy. První náměstek hejtmana Tomáš Chmela (STAN) bude mít na starosti strategický rozvoj kraje, dotace a venkov. Druhou náměstkyní hejtmana se stane Eliška Olšáková (STAN), která povede oblast sociální a neziskový sektor. Třetí náměstek hejtmana David Vychytil (ANO) zůstává odpovědný za finance, majetek a rozvoj podnikání. Nová radní Renata Prchlíková (ANO) povede životní prostředí a zemědělství, Jindra Mikuláštíková (ANO) školství, Ivan Láska (ANO) oblast kultury a cestovního ruchu, Miroslav Zemánek (TOP 09) investice, energetiku a sport.

„Chci poděkovat všem kolegům za to, že jednání, která jsme vedli, byla věcná a velmi korektní. Spolu s koaličními partnery se nám podařilo vyjednat kvalitní obsazení postů v radě, které povede k dynamickému rozvoji Zlínského kraje, tak jak si všichni přejeme,“ uvedl za STAN Tomáš Chmela.

V koaliční smlouvě se strany rovněž dohodly na vytvoření dvanácti výborů zastupitelstva, přičemž původních jedenáct doplní nový výbor pro Energetiku a prevenci mimořádných událostí. „Minulé volební období jsme čelili výzvám, jako byly pandemie COVID-19, dopady válečného konfliktu na Ukrajině nebo aktuální povodně. Všechny tyto situace jsme zvládli, ale zároveň nám odkryly slabá místa, která chceme do budoucna řešit. Ať už jsou to protipovodňová opatření nebo skladování materiálu ze Správy státních hmotných rezerv,“ vysvětlil hejtman Holiš.

Změnou projde také výbor pro rozvoj podnikatelských aktivit, majetek a digitalizaci, který se transformuje na výbor zaměřený na nové investice ze zahraničí. „Zahájili jsme spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati i univerzitou v Texasu, vznikla krajská agentura ZRIA, vstoupili jsme do klastru polovodičů, čeká nás velká investice ve společnosti onsemi v Rožnově. Potřebujeme navázat na rozdělanou práci a pokračovat v ní. Naší cílem je posílit konkurenceschopnost regionu a zvýšit jeho atraktivitu pro další investory,“ dodal Radim Holiš.

Navržené členy krajské rady a členy výborů musí oficiálně schválit ustavující zastupitelstvo, které se má sejít 21. října. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu Zlínského kraje obsadí ve volebním období 2024–2028 ANO dvacet křesel, K21 deset, STAN a ODS po pěti, Stačilo! tři a SPD dva.

Návrh devítičlenných výborů zastupitelstva Zlínského kraje:

Finanční - Hnutí ANO 2011
Kontrolní - K21
Výchova, vzdělávání, zaměstnanost, sport - Hnutí ANO 2011
Cestovní ruch - K21
Doprava – ODS
Kultura a památky - Hnutí ANO 2011
Strategický rozvoj, investice a dotace, rozvoj podnikatelských aktivit, venkov – Starostové
Územní plánování, životní prostředí, zemědělství – Stačilo
Nové investice ze zahraničí – ODS
Sociální a neziskový sektor – Starostové
Zdravotní – SPD
Energetika a prevence mimořádných událostí - Starostové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování II.

Děkuji za odpověď o párování I., Párování tedy neprobíhá jen na mimořádných schůzích jinak vždy. Bude hlasování o zvýšení koncesionářských Tv a rozhlas. poplatků, hlasování o zvyšování věku odchodu do důchodu na běžné schůzi, nebo mimořádné? Vy opravdu věříte, že stávající koaliční strany se budou c...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Váš návrh? Že se moje děcko ani nedožije důchodu

20:05 Ožanová (ANO): Váš návrh? Že se moje děcko ani nedožije důchodu

Projev na 113. schůzi Poslanecké sněmovny 4. října 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zák…