Hroch (Jihočeši): Blahopřeji Alšově galerii k fenomenálnímu úspěchu výstavy ruských avantgardistů

12.08.2021 5:34 | Zprávy

Blahopřeji Alšově jihočeské galerii (AJG) k fenomenálnímu úspěchu výstavy Malevič - Rodčenko – Kandinskij a ruská avantgarda. Zároveň děkuji všem, kteří se na její přípravě a zdárném průběhu podíleli. Náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch tak okomentoval prezentaci ruských avantgardistů v Hluboké nad Vltavou, kde se krajem zřizovaná organizace AJG nachází.

Hroch (Jihočeši): Blahopřeji Alšově galerii k fenomenálnímu úspěchu výstavy ruských avantgardistů
Foto: archiv politika
Popisek: předseda hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch

Výstava se konala od 1. května do 1. srpna včetně a za tři měsíce ji navštívilo přes 22 tisíc návštěvníků. Toto číslo mohlo být o mnoho vyšší, ale na mnohé zájemce se kvůli protiepidemickým opatřením spojených s onemocněním covid-19, bohužel, nedostalo. Zároveň vzbudila i velice kladný mediální ohlas. „Zájem o výstavu byl opravdu obrovský a předčil všechna naše očekávání. Nenechali si ji ujít odborníci, historici, umělci, výtvarníci, hudebníci i lidé, kteří se normálně o umění nezajímají. A to nejen z České republiky, ale i z ciziny,“ doplnil Hroch.

Ředitel AJG Aleš Seifert pak připomněl, že díla ruské avantgardy v tak velkém rozsahu a kvalitě byla v České republice představena poprvé. A podruhé v rámci celé Evropy. „Třicet šest obrazů zapůjčilo naší galerii Muzeum umění v Jekatěrinburgu po více než tříletých vyjednáváních. Světové unikáty z dílny Kazimira Maleviče, Alexandra Rodčenka, Vasilije Kandinského a dalších, jejichž pojistná hodnota se pohybovala v řádech miliard korun, tak do jižních Čech přicestovaly z města vzdáleného přes pět a půl tisíce kilometrů,“ upřesnil Seifert.

Uspořádáním výstavy mapující avantgardní tendence v Rusku v letech 1910 až 1920 si podle Hrocha Alšova jihočeská galerie otevřela dveře do prestižního klubu institucí, jako jsou Metropolitan Museum of Art v New Yorku, Guggenheim Museum v New Yorku, Tate Gallery v Londýně či Stedelijk Museum v Amsterdamu. „Jsme na to samozřejmě náležitě pyšní. Zároveň je to výsledek úspěšné diplomacie a silné vize kultury Jihočeského kraje,“ uzavřel náměstek hejtmana pro kulturu, který pevně doufá, že to nebyla poslední spolupráce AJG s Muzeem umění v Jekatěrinburgu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vanka (ANO): Proč má Plzeň-sever nejdražší vodu v republice?

19:06 Vanka (ANO): Proč má Plzeň-sever nejdražší vodu v republice?

Dostal se mi do ruky materiál, který bych tu s vámi rád sdílel. Naše aktuálně drahá voda má totiž ja…