Johnová (Praha sobě): Katalog pražských hřbitovů se rozšíří, bude se věnovat také jejich budoucímu rozvoji

14.09.2022 16:47

Katalog pražských hřbitovů je součástí manuálu, který Praha schválila v loňském roce. Rozhodnutím o rozšíření katalogu o další pražské hřbitovy reagují pražští radní na zájem městských částí.

Johnová (Praha sobě): Katalog pražských hřbitovů se rozšíří, bude se věnovat také jejich budoucímu rozvoji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Milena Johnová

Katalog v současnosti shromažďuje veškeré důležité informace o pražských hřbitovech a nově se rozšíří i o informace pro plánování a rozvoj. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Katalog bude na základě demografických prognóz analyzovat také budoucí potřebu rozvoje hřbitovů v jednotlivých částech hlavního města, včetně ohledu na etnické a náboženské požadavky.

„Vytvořením manuálu pražských hřbitovů jsme deklarovali, že i často opomíjená oblast pohřebnictví a posledních věcí člověka si zaslouží pozornost města a smysluplnou vizi. Zmapováním dalších hřbitovů a doplněním demografických prognóz dostane město potřebný nástroj pro promyšlený rozvoj a patřičnou péči o městské hřbitovy,“ říká Milena Johnová, radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví.

„Hřbitovy jsou de facto součástí občanské vybavenosti a poskytují obyvatelům města nezastupitelnou službu, která má duchovní, rodinný a kulturní rozměr. V souvislosti s rozvojem města živých je třeba zvažovat i dostupnost, kvalitu a kapacitu nekropolí. Jsem rád, že se město postavilo odpovědně k tématu, které nemá potenciál laciných politických bodů a facebookových lajků,“ komentuje katalog Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního rozvoje.

„Katalog hřbitovů, který publikoval IPR v loňském roce, slouží jako manuál k rozvoji těchto míst, k jejichž péči nebyl nastaven jednotný standard. Hřbitovů je na území hlavního města 84 a bohužel často tvoří bariéru, nejsou prostupné a péče o ně se zásadně odlišuje. Nově se katalog rozšíří o další místa, a navíc se bude věnovat i potřebám jednotlivých lokalit, díky nimž se budou místa zlepšovat dle individuálních potřeb,“ dodává Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, který doplnění katalogu zpracovává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…