Kobza (SPD): Hydra emisních povolenek si našla další kořist

07.07.2024 22:12 | Monitoring

Fialova vláda minulý pátek protlačila na sílu prvním čtením ve Sněmovně svůj návrh zákona, kterým se novelizuje stávající zákon o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (což jsou nechvalně proslulé tzv. emisní povolenky).

Kobza (SPD): Hydra emisních povolenek si našla další kořist
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza je členem Poslanecké sněmovny, zvoleným za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Za SPD jsem navrhoval zamítnutí tohoto nebezpečného návrhu okamžitě v prvním čtení, ale vládní většina se očekávaně postavila proti.

Vládní návrh si klade za cíl implementovat některá nová šílená ustanovení Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropské unie o vytvoření systému pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Směrnice, kterou zástupce této vlády při hlasování v Bruselu podpořil.

Evropská unie proti lidem i firmám

Jde o unijní směrnici, která je mimochodem jedním z hlavních zdrojů dramatického zvyšování ceny elektřiny v České republice - se všemi myslitelnými negativními důsledky pro naši zemi, naše občany a naše firmy.

Některé z nich již nějaký čas zažíváme na vlastní kůži.

Jedním z nich je blížící se konec naší soběstačnosti v produkci elektřiny.

Předkládaný vládní návrh na úpravy v obchodování s emisními povolenkami, resp. směrnice EU, ze které vychází, zahrnuje některé nové sektory, které dosud nebyly tímto spekulativním a nemravným způsobem zpoplatněny - a dosud tedy nejsou zatížený tzv. emisními povolenkami.

Jde jednak o námořní dopravu, ale ČR se týká hlavně rozšíření tohoto zrůdného systému zeleného výpalného na paliva určená na vytápění budov, na paliva
v silniční dopravě či na oblast stavebnictví.

Konec rozpočtové suverenity

A pak je zde ještě další důležitá věc:

Vládní „emisní“ novela zásadně mění i nastavení parametrů a podmínek využití výnosů z dražeb emisních povolenek.

Evropská unie totiž nově členským státům přikazuje, vyžaduje, aby tyto  výnosy byly napříště využity pouze na přesně vyjmenované a stanovené cíle v oblasti tzv. ochrany klimatu.

A kdo to bude posuzovat? Evropská komise!

Jedná se tedy o další zásadní omezení rozpočtové suverenity  a samostatnosti České republiky, protože tyto finanční prostředky nebude možné v budoucnu využít dle našeho vlastního uvážení a dle skutečných potřeb naší země. 

Například na pomoc českým občanům, domácnostem a firmám s vysokými cenami energií apod.

Řekněme ďáblovi NE!

Hnutí SPD spekulativní systém obchodování s emisními povolenkami na úrovni Evropské unie principiálně odmítá od jeho samotného počátku.

Proto samozřejmě nelze souhlasit ani s jeho rozšiřováním do dalších oblastí ekonomiky a života společnosti, ani se změnami pravidel a nařízení ohledně využívání výnosů z dražeb emisních povolenek.

Nic z toho není v zájmu České republiky, její budoucí prosperity, konkurenceschopnosti českých firem a životní úrovně českých občanů.

Tato šílená unijní nařízení jsou samozřejmě součástí zlopověstného Green Dealu Evropské unie a sady klimatických norem označovaných jako Fit for 55, která sleduje nesmyslný cíl z jiné galaxie - snížit do roku 2030 objem emisí skleníkových plynů v Evropě alespoň 55 procent oproti roku 1990.

Proti rozšíření systému emisních povolenek hlasoval pouze zástupce Polska s tím, že „…celý balík zavádí nerealistické cíle a významně negativně zasahuje do energetického mixu členských států“.

Zástupce Fialovy vlády po „hujerovsku“ souhlasil se všemi návrhy této legislativní předlohy.

O co jde?

Tzv. trh s emisními povolenkami není žádným standardním trhem. Orgány Evropské unie počet „obchodovatelných“ povolenek tvrdě regulují a omezují jejich počet. Do roku 2034 má rovněž postupně skončit vydávání bezplatných emisních povolenek, z nichž v současnosti těží některá průmyslová odvětví - např. výroba cementu, železa, oceli, hnojiv atd.).

Výsledkem experimentů vedení Evropské unie tedy bude méně emisních povolenek v oběhu a následný růst jejich cen. Což dopadne jak na průmyslové podniky, tak i na spotřebitele a bude to mít i jednoznačně proinflační charakter.

Nové emisní povolenky budou přímo platit dodavatelé paliv na začátku dodavatelského řetězce, nikoli přímo domácnosti a koncoví zákazníci. Ti jejich zavedení (s příslušnou přirážkou) pocítí v podobě zvýšení cen paliv (včetně pohonných hmot) a tepla.

K tomu si musíme připočíst i povinnost (od letošního září) výměny nevyhovujících kotlů na pevná paliva ve všech českých domácnostech - taktéž na základě „greendealové“ směrnice Evropské unie. Přičemž nový vyhovující kotel nelze prakticky vůbec sehnat…

Unijní sociální inženýři vydávají za ohromné plus devastačního rozšíření systému emisních povolenek skutečnost, že jeho negativní finanční dopady budou nízkopříjmovým domácnostem kompenzována z nově zřízeného tzv. sociálně klimatického fondu.

Pro Českou republiku v něm údajně bude k dispozici 1,25 bilionu korun.

Z toho lze tedy jednak usuzovat, že zdražení tepla a pohonných hmot bude vskutku masivní – a rovněž i to, že soudruzi z Bruselu jedou v pevně nastavených kolejích: „Vymyslíme naprosto šílený plán a z peněz všech potom část jeho dopadů někomu vykompenzujeme. A zchudnou všichni“.

To je ostatně Evropská unie v kostce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Jiří Kobza

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Část politického spektra se šikuje pod rudým komunistickým praporem

22:14 Ministr Válek: Část politického spektra se šikuje pod rudým komunistickým praporem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Janě Maláčové, která stala předsedkyní Sociálních d…