Kubis (ANO): Otevřít v Sokolově vysokoškolský studijní obor trvalo necelý rok

26.06.2024 11:04 | Tisková zpráva

Nedostatek zdravotních sester v Karlovarském kraji pomůže vyřešit odloučené pracoviště Vysoké školy zdravotnické, které se otevře v září v Sokolově. V hornickém městě se bude vyučovat obor Všeobecné ošetřovatelství, který v minulých dnech získal akreditaci Ministerstva školství.

Kubis (ANO): Otevřít v Sokolově vysokoškolský studijní obor trvalo necelý rok
Foto: Facebook
Popisek: Petr Kubis

„Zhruba před rokem jsem zaslal dopis vedení vysoké školy s nabídkou zřídit v Sokolově jejich odloučené pracoviště. Jejich reakce byla velmi rychlá, a tak se daly věci do pohybu a po projednání nezbytně nutných detailů jsme zažádali o akreditaci. Ta nám byla udělena, proto můžeme vysokoškolský obor otevřít už letos na podzim,“ říká starosta Sokolova Petr Kubis (ANO).

Odloučené pracoviště Vysoké školy zdravotnické vznikalo i za podpory a pomoci skupiny Penta Hospitals, která je partnerem města a dlouhodobě se věnuje vzdělávání svých zaměstnanců a zlepšování podmínek a dostupnosti zdravotnické péče v Sokolově.

„Na této soukromé škole studuje část našich sestřiček. Otevření odloučeného pracoviště v Sokolově bude pro ně velmi komfortní. Získají možnost pokračovat ve studiu přímo na místě a ušetří spoustu času za dojíždění do Prahy. Takže v budoucnosti očekáváme i zvýšení zájmu našich zaměstnanců o studium na této škole,“ uvedla Jitka Samáková, ředitelka Nemocnice Sokolov, která připomněla, že se v hornickém městě připravuje stavba nového urgentního příjmu a dalších částí nemocnice, což přinese nové pracovní příležitosti pro řadu zdravotnických profesí.

S tím souvisí i plány na otevření dalších studijních oborů v Sokolově. Do budoucna se podle starosty města Petra Kubise počítá i s otevřením oboru Zdravotnický záchranář.

„Podle mých informací bude brzy v Česku chybět okolo tří a půl tisíc lidí s tímto vzděláním. Zdravotnického záchranáře bychom uplatnili mimo zdravotnické záchranné služby i například na již zmíněném novém urgentním příjmu,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis a poděkoval vedoucí katedry celoživotního vzdělávání Vysoké školy zdravotnické Miluši Bartoňkové, která je nositelkou myšlenky otevření vysokoškolského oboru v Sokolově a byla nezastupitelnou součástí veškerých přípravných prací. 

Podle radního a jednatele Sokolovské bytové Erika Klimeše (ANO) investovalo město do úprav objektu, kde bude výuka probíhat, půl milionu korun: „Hledali jsme využití pro prázdné komerční prostory v ulici Poláčkova. Ty byly původně určeny pro gastro, ale nepovedlo se nám získat žádného vhodného provozovatele. Proto jsem navrhnul upustit od tohoto využití a zkusit najít jiné. To se podařilo a nyní v něm máme upravený a zkolaudovaný prostor pro sídlo vysoké školy. Budovu jsme vybavili odpovídající technikou - hlavně IT, zajistili vysokorychlostní připojení pro možnou hybridní výuku, nakoupili jsme potřebný nábytek a další zařízení. Také jsme připravili smlouvy a technickou dokumentaci pro účel akreditace. O kompletní vybavení učebny pomůckami pro studium se postarala Nemocnice Sokolov ze skupiny Penta Hospitals.“

Vysoká škola zdravotnická, jejíž odloučené pracoviště se letos na podzim otevře v Sokolově, získala souhlas k zahájení své činnosti v roce 2004 a je jedinou soukromou vysokou školou v ČR, která poskytuje vysokoškolské vzdělání ve zdravotnických nelékařských studijních programech Všeobecné ošetřovatelství, Porodní asistence, Zdravotnické záchranářství a Fyzioterapie. Studijní programy Všeobecné ošetřovatelství a Zdravotnické záchranářství nabízí také v kombinované formě. „Naše studijní programy mají všechny atributy moderního ošetřovatelství, a to včetně interdisciplinárního a multiprofesního charakteru. Programy postupují od zdravého jedince k jedinci nemocnému s důrazem na biopsychosociální hledisko,“ vysvětlila rektorka školy Jitka Němcová. „Jsme vysokou školu, která klade důraz na individuální přístup ke studentům. Studenti jsou vnímáni jako naši partneři, chápeme jejich specifika a potřeby“, dodal ředitel školy František Kunc.

Zájemci o studium se mohou hlásit elektronicky na webu školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richterová (Piráti): Novela zákoníku práce zavádí valorizaci minimální mzdy

16:02 Richterová (Piráti): Novela zákoníku práce zavádí valorizaci minimální mzdy

Poslanecká sněmovna finálně potvrdila novelu zákoníku práce, která kromě jiného omezuje zbytečnou by…