Kubisková (Přísaha): Nové stavební řízení s sebou nese mnohem vyšší finanční náklady

09.07.2024 19:02 | Zprávy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stavebnímu řízení.

Kubisková (Přísaha): Nové stavební řízení s sebou nese mnohem vyšší finanční náklady
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Chaos nad chaos. Od minulého pondělí byl s velkou pompou spuštěn Bartošův nový digitalizovaný systém, který měl lidem usnadnit a zrychlit stavební řízení. Výsledek? Nejenže systém ani po týdnu nefunguje na 100 procent a úředníci si s ním neví rady, ale nikdo ani pořádně neví, co a jak se bude dít dál.

Proč systém nefunguje? Nejdřív to bylo chybějící, nebo nekompatibilní přístrojové vybavení, potom se do systému nešlo přihlásit. K tomu nebyli úředníci dostatečně proškoleni a musí se vše učit za pochodu.

Co je ale ještě horší - nové stavební řízení s sebou nese mnohem vyšší finanční náklady a řadu úskalí. Dříve musel žadatel o stavební povolení předložit podrobnou dokumentaci a podklady, ke kterým se vyjadřovaly patřičné kontrolní orgány (hasiči, hygiena....). Stavitel tak po jejich souhlasném vyjádření věděl, že stavbě opravdu nic nebrání. Od 1. července předkládá stavitel nově úřadům jen obecnou, zjednodušenou dokumentaci, ze které ale úřady nic detailního nezjistí. K tomu musí mít ale ještě na stavbě další - podrobnou dokumentaci, podle které úředníci na místě ověřují, zda stavba probíhá v souladu se stavebním povolením.

Nejenže se tímto staviteli nově stavba prodraží, protože místo jedné dokumentace, musí mít dvě, ale navíc mu k tomu nově hrozí problémy při kolaudaci.

Co když při ní zjistí, že jeho stavba stojí třeba na kabelu elektrického napětí? Bude muset stavbu odstranit? Těmto všem rizikům se doteď úspěšně předcházelo.

Nejenže tedy ministerstvo stavitelům stavební řízení prodražuje, ale navíc komplikuje a ztěžuje i práci zaměstnancům stavebních úřadů, kteří na tahle rizika SAMI UPOZORŇUJÍ.

K tomu se nám, podle Bartoše prý OMYLEM v zákoně, nově prudce zdražilo povolení za studnu z 300 korun na 10 tisíc i další stavení povolení.

Jak to celé dopadne? To dnes nikdo neví. Jedno je ale jisté. Novela, kterou ministr Bartoš protlačil, byla šitá horkou jehlou, když je plná "omylů". A musí se předělat!  Tak, abychom neplatili rakety za nesmyslná povolení a systém fungoval bez problémů, ku prospěchu všech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

21:02 Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce na Ukrajině.