Kubisková (Přísaha): Vadí mi ty ustavičné vládní podrazy ohledně penzí

05.07.2024 8:14 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.

Kubisková (Přísaha): Vadí mi ty ustavičné vládní podrazy ohledně penzí
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Vadí mi ty ustavičné vládní podrazy ohledně penzí! Nejdřív to byly valorizace, teď penzijní spoření. Nejenže od července vláda ruší příspěvek na spoření všem našim důchodcům, ale brání jim i bez sankce odejít ze systému, který se pro ně stal bez příspěvku nevýhodný.

Zhruba čtvrt milionu seniorům hrozí, že při okamžitém výběru přijdou o část, nebo dokonce o celou sumu svých naspořených peněz.

Ti, kteří spoří alespoň dva roky (zhruba 170 tisíc lidí), by dostali zpět alespoň své uložené peníze. Zhruba 80 tisíc seniorů, kteří spoří méně než dva roky, by ale zpátky nedostalo vůbec NIC.

K tomu vláda odebírá státní příspěvek i střadatelům, kteří si nezvýšili minimální výši měsíční úložky z dnešních 300 na 500 korun. Přestože mají uzavřené platné smlouvy s penzijními společnostmi.

To vše je zcela nepřípustné! Porušuje to nejen princip rovnosti, ale i právní jistoty a ochrany spotřebitele.

Co nám tím všem vláda sděluje? Že se jí fakt nedá vůbec věřit. Na jednu stranu pořád tvrdí, jak si máme na stáří spořit, na druhou stranu dělá všechno proto, aby lidi od spoření odradila.

Chápu její snahu přimět lidi, aby si na důchod spořili vyšší částky peněz. Nesmí ale přitom diskriminovat nízkopříjmové skupiny obyvatel, které si v dnešní těžké době vyšší vklady nemůžou dovolit.

Tím, že vláda porušuje pravidla a mění systém za pochodu, oslabuje nejen ochotu lidí spořit si na penzi, ale podkopává i důvěru v právní stát, což je základní pilíř demokratické společnosti.

Dohody a smlouvy se zkrátka musí ctít a dodržovat. A to vždy a bez výjimky! Vláda musí lidi motivovat ke spoření zodpovědnou pozitivní politikou, bez triků, kliček a podvodů!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): 600 miliard do solárů a větrníků. Za to by byly tři reaktory

4:32 Okamura (SPD): 600 miliard do solárů a větrníků. Za to by byly tři reaktory

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obnovitelné a jaderné výrobě elektřiny.