Levko (STAN): Takzvaný přeshraniční režim pro malé podniky je koncipován jako dobrovolný

28.06.2024 18:09 | Monitoring

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 28. června 2024 k zákon o dani z přidané hodnoty

Levko (STAN): Takzvaný přeshraniční režim pro malé podniky je koncipován jako dobrovolný
Foto: Repro Facebook
Popisek: Jarmila Levko, poslankyně STAN

Milé kolegyně, milí kolegové,

dovolím si jen stručně shrnout a doplnit předkladatele návrhu zákona pana ministra financí. Návrh zákona byl rozeslán poslancům jako tisk 726 dne 13. 6. 2024. Vláda předložila Poslanecké sněmovně návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty, který reaguje na nutnost implementace unijní legislativy v oblasti zvláštního režimu pro malé podniky a takzvané sazbové směrnice. Kromě těchto povinných změn obsahuje návrh i řadu dalších úprav, jejichž cílem je zefektivnit proces výběru a správy DPH a posílit právní jistotu daňových subjektů i správce daně.

Jednou z hlavních novinek je rozšíření možnosti využívat výhod režimu pro malé podniky i pro osoby povinné k dani, které jsou usazeny v jiném členském státě Evropské unie. Tento takzvaný přeshraniční režim pro malé podniky je koncipován jako dobrovolný a jeho využití je podmíněno registrací prostřednictvím státu usazení, dále obrat v rámci celé EU do 100 000 eur, nepřekročením tuzemského limitu obratu a podáváním čtvrtletních hlášení o výši uskutečněných plnění. Cílem tohoto opatření je zrovnoprávnění tuzemských a zahraničních osob.

V rámci transpozice sazbové směrnice dochází ke změně pravidel pro určení místa plnění v případě virtuální účasti na kulturních, sportovních, vzdělávacích a podobných akcích. Nově se bude místo plnění řídit podle místa příjemce služby, což má zabránit přesunu zdanění do třetích zemí s nízkým daňovým zatížením. Návrh také zavádí možnost osvobodit od DPH dodání zboží a služeb určených pro oběti katastrof, a to na základě rozhodnutí vlády. Dále návrh zákona obsahuje řadu změn reagujících na poznatky z aplikační praxe a judikaturu Soudního dvora Evropské unie. Dochází například k rozšíření možnosti uplatnění odpočtu DPH při registraci plátce i na případy, kdy je pořízený dlouhodobý majetek uveden do stavu způsobilého k užívání až po registraci.

V oblasti nemovitostí návrh upřesňuje pojmy stavba pro bydlení a stavba pro sociální bydlení, přičemž klíčovým kritériem bude zápis způsobu využití v registru územní identifikace. Cílem je odstranit dosavadní výkladové nejasnosti. U dodání vybrané nemovité věci se nově bude zdaňovat pouze první dodání po dokončení stavby nebo po provedení její podstatné změny, další dodání již budou osvobozena od daně.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 20213 lidí

Návrh také zpřesňuje úpravu oprav základu daně v návaznosti na judikaturu Soudního dvora Evropské unie, a to zejména pokud jde o změnu lhůt po provedení opravy a zakotvení povinnosti provést opravu i pro osoby, které v okamžiku opravy již nejsou plátci DPH. V případě oprav základu daně u nedobytných pohledávek návrh přináší změny, které mají zvýšit právní jistotu věřitelů při uplatňování tohoto institutu.

Dalším významným prvkem návrhu je zrušení specifické úpravy zdanění majetku vytvořeného vlastní činností. Tato úprava se po rozšíření jejího výkladu v důsledku judikatury Soudního dvora Evropské unie a Nejvyššího správního soudu jeví jako nevýhodná a administrativně zatěžující. Návrh také ruší institut vracení DPH osobám se zdravotním postižením při nákupu motorového vozidla. Tato úprava není slučitelná s unijním právem a podpora zdravotně postižených v této oblasti bude nově řešena v rámci systému sociálních dávek.

A v neposlední řadě návrh přináší elektronizaci procesu vracení DPH při vývozu zboží, které si cestujících odnáší ve svém zavazadle. Prodejci budou nově povinni zasílat údaje z dokladu o prodeji elektronicky Celní správě, což umožní zjednodušení procesu potvrzování výstupu zboží z území Evropské unie.

Kromě výše uvedených zásadních změn obsahuje návrh novely zákona o DPH také řadu dílčích a technických úprav reagujících na poznatky z aplikační praxe. Hlavním cílem předkládané novely je kromě nezbytné transpozice unijních předpisů i celkové zefektivnění právní úpravy v oblasti DPH a posílení právní jistoty daňových subjektů i správce daně v souladu s aktuálním vývojem judikatury Soudního dvora Evropské unie.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zelení: Zelená transformace je klíčovou cestou pro budoucnost Ústeckého kraje

22:01 Zelení: Zelená transformace je klíčovou cestou pro budoucnost Ústeckého kraje

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k účasti prezidenta Pavla na diskuzi o situaci v Ús…