Lukl (STAN): Osm milionů na podporu filmové a televizní tvorby

28.09.2022 15:54

Částkou 8 milionů korun podpoří kraj činnost Jihomoravského filmového nadačního fondu. Krajští radní na svém úterním (27. září 2022) jednání doporučili zastupitelstvu schválit dotační smlouvu na podporu činnosti fondu.

Lukl (STAN): Osm milionů na podporu filmové a televizní tvorby
Foto: archiv politika
Popisek: Předseda SMO ČR a starosta Kyjova František Lukl (BPP)

„Kraj přispěl na filmovou tvorbu v regionu prostřednictvím Jihomoravského filmového nadačního fondu od začátku jeho existence 30 miliony korun. 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Jižní Morava je pro filmaře velmi atraktivní a každý film nebo televizní tvorba, která tu vznikne, má to kouzlo přilákat k nám další návštěvníky,“ zdůvodňuje podporu kraje hejtman Jan Grolich. V regionu tak vznikají celovečerní hrané filmy, ale také dokumenty a filmy menších formátů.

„Natáčeli u nás přední čeští režiséři jako Jiří Vejdělek, Petr Zelenka, Václav Marhoul. Právě celovečerní snímek Nabarvené ptáče producenta a režiséra Václava Marhoula sklidil mimořádný úspěch na mezinárodních festivalech a byl Českou filmovou a televizní akademií nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film,“ říká náměstek hejtmana pro oblast kultury František Lukl.

V letošním roce se dostalo pocty dvěma fondem podpořeným snímkům. „Minisérie Podezření scenáristy Štěpána Hulíka se představila ve slavnostní zahraniční premiéře na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale jako historicky první seriál nejen z Česka, ale ze střední a východní Evropy. Historický snímek Petra Václava Il Boemo, zase bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu,“ hovoří o úspěších podpořené tvorby náměstek Lukl.

Podrobnosti o fungování fondu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …