Mánek (ANO): Letošní Jablonecká Perle se povedla, odhalila ale velký střet zájmů

17.09.2024 13:02 | Monitoring

Statutární město Jablonec nad Nisou si koupilo vlastní akci Jablonecká Perle od společnosti SUNDISK s.r.o. za 350 000 korun. Jedním z jednatelů společnosti je přitom jablonecký zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj (STAN) Martin Bauer mladší a jeho stranická kolegyně Jana Hamplová má jako náměstkyně v Jablonci na starost mj. kulturu

Mánek (ANO): Letošní Jablonecká Perle se povedla, odhalila ale velký střet zájmů
Foto: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Popisek: David Mánek

„V roce 2023 jsme se ptali, čí vlastně akce Jablonecká Perle je. Platilo ji město, ale navenek působila spíš jako akce společnosti SUNDISK, která si za ni nechala řádně zaplatit a vlastnila k ní i ochrannou známku. Letos v červenci mezi sebou obě strany podepsaly smlouvu, že je akce skutečně města, ale třeba webovou doménu k akci stále vlastní firma SUNDISK,“ upozorňuje zastupitel za hnutí ANO David Mánek.

Ve smlouvě se SUNDISK zavazuje k plnění odpovídajícímu částce 350 000 korun. Jeho úkolem byly mj. odborné konzultace, příprava kreativní náplně letošního ročníku Jablonecké Perle a (spolu)manažerské řízení při přípravě akce. „Všechny tyto aktivity má ale v náplni práce příspěvková organizace města Kultura Jablonec, není žádný důvod je outsourcovat,“ doplňuje David Mánek.

Lze se tedy domnívat, že firma jabloneckého zastupitele Martina Bauera vyvinula na město tlak spojený s tvrzením, že akci Jablonecká Perle vymyslela jeho firma, jak je uvedeno v bodě 1.3. dotčené smlouvy. Město Bauerově firmě ustoupilo, přestože se jedná o evidentní střet zájmů.

SUNDISK si nárokuje, co bude s Jabloneckou Perlí dál

Zastupitel Martin Bauer už na jednání zastupitelstva 23. listopadu 2023 uvedl k otázce, proč třeba SUNDISK vlastní ochrannou známku k městské akci, následující:
„Kdyby někdy v budoucnu, po například politické výměně, na libovolných postech na městě, došlo k tomu, že by někdo měl zájem akci Jablonecká Perle orientovat, řekněme, i jiným směrem, tak máme možnost do toho promluvit, a to je vlastně asi
ta podstata.“

A v tomto duchu je sepsána i červencová smlouva mezi SUNDISKEM a městem, ve které si SUNDISK stále vyhrazuje postup, jak bude s Jabloneckou Perlí dál nakládáno. Ochrannou známku SUNDISK po apelu zastupitele za hnutí ANO Milana Kroupy sice převedl na město v prosinci 2023, stále je ale například vlastníkem internetových stránek jabloneckaperle.cz.

Takový postup je velice zarážející, obzvlášť ve světle roku 2020, kdy zastupitelé za Českou pirátskou stranu a Společně pro Jablonec pohřbili společnou koalici s hnutím ANO kvůli střetu zájmů tehdejšího primátora za ANO Milana Kroupy, o kterém dopředu moc dobře věděli. Jejich přehlížení střetu zájmů u jejich současného starostovského kolegy proto vyvolává řadu dalších otázek.

Klub na Rampě končí?

Jablonec nad Nisou včera zasáhla zpráva, že svůj provoz končí k poslednímu listopadu oblíbený Klub na Rampě. Prostory vlastní statutární město Jablonec nad Nisou a v pronájmu ho má již 19 let firma SUNDISK s.r.o. Její zástupci, manželé Bauerovi, se ve svých veřejných vystoupeních mj. stěžují na přístup města k nemovitosti.

„Klub na Rampě má v Jablonci nad Nisou svoji tradici a bude řadě lidí chybět. Aktuální loučení současných nájemců ale údajně nelze brát zcela vážně. Má být pouze nástrojem, jak vyvinout tlak na město, aby Rampa prošla velkou rekonstrukcí a SUNDISK později opět vyhrál výběrové řízení na jejího provozovatele. Po dobu rekonstrukce alespoň ušetří peníze, například ty související s náklady na zaměstnance. Naše zdroje na radnici i mimo ni to bohužel potvrzují,“ říká zastupitel za hnutí ANO Milan Kroupa.

Město o problémech klubu vědělo, proč tedy nekonalo dříve? Na tuto otázku by mohl odpovědět mimo jiných koaliční zastupitel a zároveň jednatel SUNDISKU Martin Bauer
ze Starostů pro Liberecký kraj (STAN). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?