Ministr Bartoš: Odebírané děti z rodin kvůli bytové nouzi. To musí skončit

02.06.2024 16:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bydlení.

Ministr Bartoš: Odebírané děti z rodin kvůli bytové nouzi. To musí skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Důstojné bydlení je nezbytný základ pro život. Počet lidí, kteří si ho mohou dovolit, se ale dramaticky snižuje. Zdaleka se to netýká jen obyvatel ve vyloučených lokalitách.  V ohrožených skupinách najdeme seniory, matky samoživitelky nebo děti.

V českých ústavech jich teď vyrůstá téměř 8 000. Zhruba v polovině z těchto případů byla jednou ze souvisejících příčin odebrání z rodiny bytová nouze. Výzkumy potvrzují, že v nevyhovujícím bydlení děti nemají dobré podmínky pro učení. Jsou znevýhodněné ve škole, častěji nemocné, mají víc absencí. Úspěšně dokončená maturita přitom zaručuje zvýšení životních příjmů o desítky procent, nemluvě o přínosu pro sociální systém.

Za každého studenta s nedokončeným vzděláním veřejný rozpočet ročně přichází o statisíce korun. Větší množství lidí v nevyhovujícím bydlení se potom projevuje i v nákladech na provoz azylových domů a sociálních služeb nebo zdravotnických zařízení. Souvisí s tím i výdaje na práci soudců a exekutorů. Zákon o podpoře bydlení je založený na hlavně prevenci bytové nouze. Na jeho přijetí bylo včera pozdě. Každý odklad jenom zvyšuje už tak vysokou zátěž sociálního systému.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak si v ODS představujete transparentnost?

Proč podporujete lidi, kteří nejsou transparentní, jako třeba senátor Nwelati, který opakovaně nepodává majetkové přiznání? Vám to přijde v pořádku, řešil jste to s ním třeba? A neměla by se pokuta za neodevzdání zvýšit, hlavně když k tomu dochází opakovaně? Je evidentní, že stávající pokuta pro něk...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

to je samozřejmě špatně, v civilizované zemi se to nesmí stávat. Kolik bytů jste už jako nová vláda vybudovali?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevčelka , 02.06.2024 17:12:09
40 000 bytů měl Bartoš v programovém prohlášení. Nepostavil nic, jen pokoukává po bytech jiných lidí a koumá, jak je zpřístupnit znevýhodněným. Stát se nestará. Byty staví jen developeři a to není dostupné pro lidi s průměrnými, nebo nízkými příjmy. My můžeme být vděčni minulému režimu, který stavěl v obrovském množství a díky tomu dnes statisíce rodin má střechu nad hlavou.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Digitalizace stavebního řízení? V sázce už je i důvěra občanů ve stát

15:06 Senátor Fischer: Digitalizace stavebního řízení? V sázce už je i důvěra občanů ve stát

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci stavebního řízení.