Ministr Jurečka: Naším cílem je, aby na tíživou situaci rodin nedoplácely děti

14.08.2024 20:07 | Monitoring

Rodiče školáků, kteří potřebují pomoct s výdaji na školní pomůcky, mohou žádat o jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci. Jedná se o specifický druh pomoci, který je spojen s úhradou nákladů v souvislosti se vzděláváním a MPSV ho vyplácí každoročně.

Ministr Jurečka: Naším cílem je, aby na tíživou situaci rodin nedoplácely děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference KDU-ČSL podpořila Jurečku, za své lživé výroky ohledně vánočního večírku nepadl

Již devátým rokem také běží projekt Obědy do škol, díky kterému mohou mít žáci a studenti obědy zcela zdarma. I ve školním roce 2024/2025 tak podpoříme nemalou část rodin v tíživé finanční situaci.

Mimořádná okamžitá pomoc (MOP) je jednorázovou dávkou, která může být poskytnuta v situacích nepříznivého a mimořádného charakteru, které je třeba řešit bezodkladně. Jednou z možností, kdy ji lze využít, je právě oblast vzdělávání. Kromě školních pomůcek se jedná např. o úhradu družin, škol v přírodě, adaptačních kurzů či nákladů spojených s mimoškolními aktivitami, např. jazykové kurzy, tábory, apod.

Částka, která může být žadatelům vyplacena, se určuje podle druhu potřebného výdaje a jeho výše. Aktuální průměrná výše tohoto typu MOP je 3123 Kč a částka se meziročně zvyšuje. V porovnání s předchozími lety je v období leden-červenec počet žádostí velmi podobný. Letos bylo k 31.7.2024 vyplaceno na MOP pro účely vzdělávání celkem 1324 dávek. Výrazný nárůst však teprve očekáváme, a to především v září a v říjnu. V těchto měsících bylo v loňském roce přiznáno 55 % všech žádostí z celého kalendářního roku.

„V nadcházejících týdnech očekáváme největší počet žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc, která se pojí s výdaji nového školního roku. Našim cílem je, aby na tíživou situaci daných rodin nedoplácely děti. Právě těm jsme připraveni pomoci. Zároveň bych rád připomněl, že o tuto dávku lze žádat i v průběhu roku, a to např. v souvislosti s lyžařskými kurzy v zimních měsících,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

21:02 Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce na Ukrajině.