Ministr Síkela: Rusko opakovaně prokázalo, že je nespolehlivým obchodním partnerem

05.09.2024 16:04 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku a dodávkám plynu.

Ministr Síkela: Rusko opakovaně prokázalo, že je nespolehlivým obchodním partnerem
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Rusko opakovaně prokázalo, že je nespolehlivým obchodním partnerem, který se nezdráhá zneužívat dodávky energetických surovin jako zbraň s cílem destabilizovat náš energetický trh a fungování celého hospodářství. Je jasné, že po dobu trvání jeho agrese proti Ukrajině se na tom nic nezmění.

Proto v dopise zaslaném na eurokomisařku Kadri Simson na své protějšky z některých evropských zemí zdůrazňuji, že v zájmu naší bezpečnosti musíme usilovat o minimalizaci dovozu ruských energetických surovin.

Od toho se musí odvíjet i naše reakce na blížící se konec platnosti smlouvy o přepravě ruského plynu přes Ukrajinu. Pokud nedojde k jejímu prodloužení, měli bychom případný výpadek plynu v dotčených zemích nahradit dodávkami z alternativních zdrojů.

Je třeba se vyhnout situaci, kdy náhrada za ruské dodávky povede k situaci, kdy si sice nakoupíme plyn, který bude formálně neruský, ale vymění se během jeho přepravy do Evropy za ruský a my se tak v úsilí omezit dodávky z Ruska nikam neposuneme.

V tomto úsilí nám může pomoci i kapacita plynovodů vedoucích přes české území.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zlé Rusko dodává plyn, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 05.09.2024 16:49:53
do Maďarska, na Slovensko, i do Rakouska. Jediné potíže s dodávkou plynu dělá Ukrajina. Plést si Ukrajinu s Ruskem je trochu velká chyba. Nepopírám spory mezi Ukrajinou a Ruskem, je mi to líto, ale jsem realista, kterého zajímají především zájmy naší republiky /může se to zdát sobecké, ale ostatní státy to dělají taky/.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Zdechovský (KDU-ČSL): Proč je Izrael pro Evropu tak důležitý?

22:01 Zdechovský (KDU-ČSL): Proč je Izrael pro Evropu tak důležitý?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu Izraele v boji proti terorismu