Ministr Vojtěch: Nová vyhláška umožní lékařům započítat praxi z covidových oddělení

03.10.2021 14:51 | Tisková zpráva

Mladým lékařům se bude nově uznávat práce v nemocnicích během pandemie jako praxe. Rozhodla o tom úprava vzdělávacích programů specializačních oborů specializačního vzdělávání lékařů, díky které bude možné započítat praxi na covidových jednotkách do specializační přípravy v rámci tzv. vlastního specializovaného výcviku.

Ministr Vojtěch: Nová vyhláška umožní lékařům započítat praxi z covidových oddělení
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch na CNN Prima News

Započítat jako praxe by se měla polovina doby, kdy lékař od 1. března 2020 do 31. prosince 2021 pracoval na lůžkovém oddělení pro pacienty s covid-19. Přesnou délku započtení určí školitel.

V době pandemie onemocnění covid-19, tedy od března roku 2020 do současnosti, přijímali poskytovatelé zdravotních služeb nestandardní opatření nutná k zajišťování zdravotních služeb v nastalé krizové situaci. Jedním z těchto opatření bylo vytvoření tzv. covidových jednotek, na kterých byla poskytována péče pacientům s onemocněním covid-19 nebo pacientům, kteří covid-19 prodělali a jejichž zdravotní stav stále vyžadoval lůžkovou péči. Péče na těchto pracovištích byla poté personálně zajišťována všemi dostupnými zdravotnickými pracovníky, tedy i lékaři v předatestační přípravě, kteří u daných poskytovatelů zdravotnických služeb realizovali své specializační vzdělávání.

Tyto lékaře na tzv. covidové jednotky přidělili jejich zaměstnavatelé dle aktuální potřeby bez ohledu na obor specializačního vzdělávání, do kterého byli lékaři zařazeni, nebo pokrok ve specializační přípravě, kterého dosáhli.

„Lékaři s přeřazením na jiné pracoviště ve většině případů souhlasili a velmi tím pomohli zvládnout náročné období pandemie. Zároveň ale oprávněně očekávají, že tato mimořádná situace bude zohledněna při započítávání absolvované praxe do specializačního vzdělávání. V opačném případě by museli lékaři, kterých se výše uvedená opatření dotkla, prodloužit specializační vzdělávání o dobu, po kterou byli na covidové jednotky přiděleni,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch význam změny vzdělávacího programu, který lékařům umožní tuto praxi započíst.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Chceme, aby pomoc od vlády obdrželi všichni zasažení co nejdříve

19:06 Ministr Stanjura: Chceme, aby pomoc od vlády obdrželi všichni zasažení co nejdříve

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pomoci poškozeným povodněmi.