Ministr Výborný: Policie se vypraví do libereckých lesů na divočáky

31.08.2024 8:05 | Monitoring

Proti šíření nebezpečné nákazy afrického moru prasat (AMP) mezi populací prasat divokých zasáhne na Liberecku i Policie ČR. Na základě schváleného usnesení vlády společně s Ministerstvem zemědělství (MZe) a Ministerstvem dopravy začne spolupracovat na likvidaci prasat divokých. Ministerstvo vnitra a MZe přispějí 14 miliony korun na zakoupení munice, tlumičů a vybavení pro účinnou střelbu v noci.

Ministr Výborný: Policie se vypraví do libereckých lesů na divočáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný

Kvůli zabránění šíření nebezpečné nákazy AMP může v lesích na Liberecku proti prasatům divokým zasáhnout i Policie ČR. Právě na Liberecku se totiž AMP u prasat vyskytuje.

„V současnosti mohou proti přemnožené černé zvěři zasahovat pouze myslivci. To jsou však často dobrovolníci a mají jen omezené časové možnosti. Nákaza mezi divokými prasaty se přitom šíří. Letos jsme zaznamenali už 27 potvrzených případů. Rozhodli jsme se proto spolu s ministerstvem vnitra, že stejně jako při posledním výskytu AMP v České republice před sedmi lety využijeme zkušeností a schopností policistů. Tehdejší spolupráce se velmi osvědčila, na čas se dokonce podařilo České republice AMP zcela vymýtit. Proto chceme nyní tento úspěšný postup zopakovat,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

MZe poskytne až 6 milionů a Ministerstvo vnitra až 8 milionů na nákup střeliva, tlumičů, termovizí a zařízení pro noční vidění, které umožní účinný lov i v noci.

„Využíváme téměř identický postup jako při výskytu afrického moru prasat v roce 2017. Policie bude postupovat v rámci bezpečnostního opatření MOR a pořízený materiál bude moci opakovaně použít i v následujících letech,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Státní veterinární správa monitoruje Liberecko pomocí dronů, takže má aktuální informace o výskytu prasat. Po domluvě s myslivci se tak budou moci policisté vypravit do lokalit, kde bude lov nejpotřebnější. Police ČR vyšle na místa vycvičené střelce, kteří budou garantovat disciplínu při odstřelu a zároveň budou zárukou přesnosti střelby, která povede k rychlému usmrcování prasat divokých. S odstřelem na místě začnou policisté už v září.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Benešík (KDU-ČSL): Zlínský kraj se musí rozvíjet a já vím, jak na to

18:01 Benešík (KDU-ČSL): Zlínský kraj se musí rozvíjet a já vím, jak na to

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k volbám do kraje.