Ministryně Dostálová: Vzdělání je tou nejlepší investicí

09.09.2021 21:24 | Zprávy

IROP podpořil vzdělávací projekty za 23,7 mld. Kč

Ministryně Dostálová: Vzdělání je tou nejlepší investicí
Foto: MMR
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Vzdělávání v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) představuje více než šestinu podpořených projektů. Celkem byly k začátku září z IROP podpořeny téměř 3 tisíce projektů za 23,7 mld. Kč. Díky evropským dotacím tak mohou žáci a studenti využívat například 4 164 nových učeben s moderním vybavením, které přispějí k přípravě na budoucí zaměstnání.

„Více než na statistická čísla je zajímavé podívat se na to, jak se evropská podpora v praxi projevuje ve fungování škol, a jak ovlivňuje profesní budoucnost žáků. Jejich připravenost na trh práce posílí moderní učebny a nové vybavení, bez kterých se současná výuka zkrátka nemůže obejít,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

K začátku září bylo podpořeno 2 947 vzdělávacích projektů za 23,7 miliardy korun z evropských zdrojů, přičemž dokončeno bylo 2 174 z nich. Díky podpoře z IROP se v rámci těchto projektů zmodernizovalo nebo vybudovalo už celkem 4 164 učeben. Z toho bylo 1 111 učeben přírodních věd, 603 učeben jazyků a 568 učeben informačních technologií a 552 odborných učeben (např. dílny) na základních školách. Na středních školách pak jde o 314 přírodovědných, 193 IT, 161 jazykových a 662 odborných (řemeslných) učeben. Počty se budou ještě navyšovat, neboť projekty se mohou realizovat až do roku 2023.

Střední školy pro Průmysl 4.0

Dotaci využila například Sigmundova střední škola v Lutíně, ve které už v první polovině dvacátého století vychovávali učně pro firmu bratří Sigmundů (v současnosti je jejím nástupcem Sigma Group). Evropská dotace z IROP ve výši téměř 25 milionů korun spolu s prostředky Olomouckého kraje zásadně změnila školní dílny. Kromě rekonstrukce a přístavby pořídila škola nové vybavení zahrnující například pětiosé CNC centrum a moderní frézky, soustruhy, vrtačky či lasery, se kterými se v současném strojírenství pracuje. „Je to, jako když vstoupíte z minulého století do současného. Vybavením i prostředím jsme se dostali na úroveň současných strojírenských firem,“ uvedl ředitel školy Pavel Michalík.

Podobným příkladem je i centrum odborného vzdělávání Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy Liberec. S podporou IROP ve výši 71,2 milionů korun zrekonstruovali budovu školy a doplnili technologické vybavení, robotické přístroje či vstřikovací lis na plasty. „Firmy oceňují vybavení, které odpovídá požadavkům trendu digitalizace Průmysl 4.0. Pozitivní ohlas přinesly návštěvy zástupců ze Švýcarska, Německa a Polska,“ říká ředitel školy Jaroslav Semerád. Z návštěvy zástupců z polského města Dzierżoniów dokonce vzniká spolupráce se školou. I zdejší studenti těží ze špičkově vybaveného pracoviště: firmy mají zájem je zaměstnávat, přičemž 80 % absolventů pokračuje ve studiu na technických vysokých školách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM: Vláda dál zadlužuje Českou republiku na úkor občanů

14:12 KSČM: Vláda dál zadlužuje Českou republiku na úkor občanů

Poslední týdny na české politické scéně jsou spojeny nejen s krajskými a senátními volbami, ale i ps…