„Cílem EU legislativy je transformovat zemědělský sektor na udržitelný a méně intenzivní. Veškerá legislativa je podřízena boji s CO2. Potravinářství se bude klasifikovat podle toho, jak škodí, nebo jakým způsobem pomáhá životnímu prostředí. Stejně tak jako je to už nyní v energetice, poroste cena potravin na základě toho, jak škodí,“ říká Alexandr Vondra, garant programového týmu, europoslanec a místopředseda ODS.
„Bohužel, pokud tato regulace začne platit, hrozí, že farmáři, kteří se zaměřují např. na intenzivní živočišnou výrobu (chov mléčného skotu, prasat, drůbeže), kde je větší dopad na emise CO2 a metanu, mohou mít obtížnější přístup k úvěrům a pojištění. Budeme proto bojovat za takovou podobu legislativy, aby farmáře nepoškozovala. Ale nebude to jednoduché,“ dodává Alexandr Vondra.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.