ODS v EU: Boj proti dezinformacím nesmí ohrožovat svobodu projevu a vyjadřování

10.03.2022 6:34 | Zprávy

Komentář europoslaneckého klubu ODS k hlasování o zprávě Zvláštního výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací (INGE).

ODS v EU: Boj proti dezinformacím nesmí ohrožovat svobodu projevu a vyjadřování
Foto: ODS
Popisek: ODS

Obrana proti dezinformačním kampaním Ruska a dalších aktérů, kterými se snaží ovlivnit a znejistit veřejné mínění a politické procesy v členských státech EU, je nutná a potřebná. 

Lze ji však provádět citlivými a obecně přijatelnými metodami, které se nedotknou elementárních svobod, jako je svoboda projevu a vyjadřování, svoboda zastávat politický názor nebo svoboda médií.

Zpráva Zvláštního výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací (INGE), kterou dnes schvaloval Evropský parlament, sice obsahuje takové návrhy, v řadě jiných jde ovšem zcela opačným směrem. Pokud by některé z takových návrhů byly realizovány, lze se důvodně obávat například:

- Ostrakizace a postupné vytlačování legitimních politických postojů, které jsou v opozici vůči soudobému evropskému „mainstreamu“.
- Vzniku nových institucí zasahujících do svobodného mediálního a diskusního prostoru a vedoucích k nárůstu moci státní i nadstátní byrokracie.
- Snahy o vytvoření jakýchsi oficiálních, z národní i evropské úrovně upřednostňovaných informačních šablon, narativů a ideových linií.
- Státní i nadstátní finanční podpory pouze vybraných mediálních titulů či nevládních organizací, které budou tyto šablony, narativy a linie šířit a propagovat.

Z těchto důvodů europoslanecký klub ODS zmíněnou zprávu výboru INGE nepodpořil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. et Ing. Miloš Nový byl položen dotaz

úspory

Dobrý den, tvrdíte, jak je těžké ušetřit. A můžete mi říci, jak to mají dělat běžní lidé, kterým výdaje rostou, ale mzdy jsou nízké? A nemyslíte, že by stát mohl dost ušetřit, kdyby se zeštíhlil? Nač potřebujeme tolik politiků, ministrů, úředníků atd?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Co se stane na Ukrajině, musí rozhodnout jedině ukrajinský lid

21:02 Šmarda (SOCDEM): Co se stane na Ukrajině, musí rozhodnout jedině ukrajinský lid

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí Mnichovské dohody.