Paroubek (ČSSD): Z předvolební Francie. Macronova šlamastyka

05.07.2024 17:43 | Komentář

Komentář předsedy ČSSD Jiřího Paroubka k volbám ve Francii.

Paroubek (ČSSD): Z předvolební Francie. Macronova šlamastyka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Francouzský konzervativní deník Le Figaro dnes zveřejnil  svůj odhad složení příštího francouzského Národního shromáždění po nedělním 2. kole parlamentních voleb.
 
Podle Le Figaro se po neděli  stane nejsilnější frakcí v Národním shromáždění,   které má 577 poslaneckých míst, ultrapravicové Národní sdružení  (RN) se svými spojenci. To jsou zejména odpadlíci z Republikánské (neogaullistické) strany pod vedením jejich předsedy Érika Ciottiho. Získají společně 210 – 240 mandátů. Absolutní většina ve sněmovně je ovšem 289 mandátů.
 
Druhou nejsilnější frakcí v Národním shromáždění by podle Le Figaro měla být Nová   Lidová fronta, což je formace zahrnující Mélenchonovu krajně levicovou stranu, dále socialisty, komunisty,   ekologisty ad.. NFP, tedy Nová Lidová fronta, může získat mezi 170 – 200 mandáty. Je to poměrně vysoké číslo, které naznačuje, že by levice mohla být v novém Národním shromáždění silnější nežli v tom předchozím.
 
Macronovo hnutí Společně, které zahrnuje několik centristických formací, by   mohlo získat něco mezi 95 – 125 mandáty.
 
A pravice, což jsou většinou Republikáni (LR), vyhranění politicky proti RN, by mohla získat spolu s  pravicovými spojenci 25 – 45 mandátů.
 
Sběr dat pro tento průzkum, který je uveden v Le Figaro,  v Rádiu Jih a v některých dalších francouzských médiích, byl prováděn 3. a 4. července   mezi 1916 respondenty. To jsou ti, kteří odpověděli z celkového vzorku 2000 osob, jež představuje reprezentativní výběr francouzské populace.
 
Uvidíme, do jaké míry se ukážou tyto odhady jako správné,  což s ohledem na dvoukolový volební systém ve Francii je opravdu velmi složitý úkol. Nicméně   se ukazuje, že RN  nebude mít ve francouzském Národním shromáždění s velkou pravděpodobností absolutní většinu, která by této straně dávala nepsané právo stavět svou vládu. Je zřejmé, že složit novou francouzskou vládu se standardní většinovou podporou v parlamentu bude z tak protichůdných politických sil, jež zasednou v příštím Národním shromáždění, prakticky nemožné.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
 
Uvidíme, s čím přijde po volbách prezident Macron, který tuto šlamastiku tak trochu svým překvapivým rozpuštěním Národního shromáždění a vyhlášením termínu předčasných voleb, jako důsledek neúspěchu macronistů v evropských volbách, způsobil.
 
Le Figaro kromě toho dnes obsahuje zajímavé články, z nichž jeden je vlastně výzvou několika známých francouzských intelektuálů proti volbě Nové Lidové fronty. Ta prý představuje velké ohrožení pro francouzské Židy. Další článek listu se už ovšem zabývá případnou kohabitací, tedy spoluprací prezidenta Macrona s Jordanem Bardellou, šéfem RN, coby předsedou příští francouzské vlády.
Takže uvidíme, počkáme si na vyhlášení výsledků voleb v pondělí a můžeme je porovnat s odhadem, který zveřejnil dnes (pátek 5. července) deník Le Figaro a další vlivná francouzská média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

Myslíte, že u Ústavního soudu uspějete?

Dobrý den, myslíte, že máte šanci uspět u ÚS se zrušením ustanovení konsolidačního balíčku? Zatím soud žádné obdobné stížnosti nevyhověl. A nezkoušelo už stížnost podat ANO? Na co při stížnosti spoléháte ?Co přesně vlastně chcete zrušit? A kde najdu seznam těch, co návrh také podepsali? Vidím, že od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

TOP 09: Orbán u Putina? Ne, Rusko musí být poraženo

20:01 TOP 09: Orbán u Putina? Ne, Rusko musí být poraženo

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě Viktora Orbána v Moskvě, útoku na Kyjev a …