Pata (PRO): Ochrana přírody musí být komplexní

12.09.2024 10:39 | Monitoring

Na problematiku ekologie v Ústeckém kraji odpovídá Lukáš Pata (PRO), kandidát do zastupitelstva.

Pata (PRO): Ochrana přírody musí být komplexní
Foto: PRO
Popisek: Lukáš Pata

Ústecký kraj je známý svou průmyslovou minulostí, která zanechala značné ekologické škody. Jaké konkrétní kroky plánuje hnutí PRO prosadit, aby došlo k účinné revitalizaci znečištěných oblastí a zlepšení kvality ovzduší v regionu?

To ano, ale od dob mrtvých lesů, nedýchatelného smogu a barevných řek uplynulo mnoho času, kdy se pro zlepšení životního prostředí udělalo opravdu hodně. Lesy se opět zazelenaly a nebýt kůrovce, byly by stále zelené. Díky novým technologiím v tepelných elektrárnách a teplárnách, jako jsou odsíření a filtry na odpopílkování, se kvalita ovzduší zlepšila. Voda v řekách je čistá díky čistírnám odpadních vod, kde se do vody vrátily ryby i vodáci. Je důležité v tomto procesu neustrnout a pokračovat ve snižování znečištění krajiny. Naším cílem je revitalizace znečištěných brownfieldů a průmyslových oblastí prostřednictvím ekologických projektů, důkladné dekontaminace půdy a vod a podpora zalesňování a rozšiřování zelených ploch.

Transformace energetiky je velkým tématem, zejména v Ústeckém kraji, kde těžba uhlí stále hraje klíčovou roli. Jak vidíte budoucnost tohoto odvětví a jak by měla probíhat změna směrem k udržitelným zdrojům energie, aniž by to negativně dopadlo na zaměstnanost?

Těžba uhlí má v Ústeckém kraji svou historii, ale je jasné, že její budoucnost je omezená. Naší vizí je postupný a spravedlivý přechod na obnovitelné zdroje energie, jako jsou větrné, solární a geotermální technologie. Klíčové je, aby tento proces probíhal s ohledem na pracovní trh. Plánujeme rozsáhlé rekvalifikační programy pro pracovníky z uhelného sektoru, aby se mohli zapojit do nových odvětví v oblasti čisté energie. Navíc by se měla vytvořit nová pracovní místa v oblasti výstavby a údržby obnovitelných zdrojů, čímž se minimalizuje negativní dopad na zaměstnanost.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28770 lidí

Přírodní bohatství Ústeckého kraje, jako je České středohoří nebo Labské pískovce, čelí stále většímu tlaku ze strany rozvoje infrastruktury a turismu. Jak hodláte zajistit, aby ochrana těchto oblastí nebyla jen formální, ale skutečně efektivní?

Ochrana přírody musí být komplexní. Příroda na Ústecku je opravdu krásná a zaslouží si ochranu. Ochrana začíná u vzdělávání, tedy prevence, kdy lidé vědí, jak se chovat, bez toho, aby nad nimi visel Damoklův meč v podobě strážce a pokuty. Pokud prevence selže, je třeba posílit i represivní složku v podobě strážců. Nicméně tito lidé by neměli být vnímáni jako „lesní policisté“, ale jako přátelští parťáci, se kterými rádi prohodíme pár slov. Chceme prosadit přísnější regulace pro nové infrastrukturní projekty v chráněných oblastech a důsledně dodržovat principy trvalé udržitelnosti. Udržitelný turismus je další cestou, jak můžeme chránit přírodu a zároveň podpořit ekonomiku regionu.

Dlouhodobým problémem je odpad, který v Ústeckém kraji často končí na skládkách. Jak hodnotíte současný stav a jaké změny byste prosazoval k dosažení udržitelnějšího a ekologičtějšího řešení tohoto problému?

Na odpad je dobré pohlížet jako na příležitost, nikoli problém, ale je třeba se na něj zaměřit trochu jinak. Jako u všeho je důležité vzdělávání a osvěta (nikoli zelená ideologie), tedy jak odpadu předcházet, jak ho efektivně využívat a co nejméně skládkovat. Češi jsou ve třídění opravdu dobří, ale většinou nám chybí koncovka – tedy ten, kdo odpad zpracuje. Takže se někdy může stát, že vytříděný odpad nemá kdo zpracovat, nelze ho energeticky využít a skončí na skládce. Proto máme v programu podporu inovativních způsobů využití odpadu, jako je například výroba syntetických paliv z plastů. Chceme zavést přísnější pravidla pro třídění odpadu a podporovat rozvoj technologií pro zpracování biologicky rozložitelného odpadu, jako je kompostování nebo výroba bioplynu. Naším cílem je úplné zamezení skládkování odpadu v regionu do roku 2035 a přechod k cirkulární ekonomice, kde jsou suroviny opakovaně využívány.

Klimatické změny přinášejí do Ústeckého kraje riziko sucha i záplav. Co by podle vás měly být prioritní kroky v přípravě regionu na tyto extrémní projevy počasí a jak by měla vypadat konkrétní opatření na ochranu obyvatel a infrastruktury?

Je nutné zavést preventivní opatření na ochranu proti suchu a záplavám. V prvé řadě je důležité revitalizovat vodní toky, obnovovat mokřady a zlepšovat schopnost krajiny zadržovat vodu. V městských oblastech bychom měli podporovat zelené střechy, nádrže na dešťovou vodu a budovat systémy pro řízenou retenci vody. Zároveň je potřeba investovat do modernizace vodohospodářské infrastruktury, aby byla schopná zvládat extrémní srážky. Další krokem je systematické školení a informování obyvatel o preventivních opatřeních a evakuačních plánech.

Ekologické zemědělství je často vnímáno jako cesta k udržitelnosti, ale jeho rozvoj v Ústeckém kraji zatím zaostává. Jaké vidíte možnosti pro podporu tohoto sektoru a jakými konkrétními kroky by k tomu strana PRO mohla přispět?

Podpora ekologického zemědělství je pro náš region zásadní. Plánujeme prosadit větší podporu pro farmáře, kteří přejdou na ekologické způsoby hospodaření, a zároveň zlepšit přístup k trhům pro lokální ekologické produkty. Vytvoříme programy na podporu mladých zemědělců a zvýšíme informovanost veřejnosti o výhodách bioproduktů. Chceme také spolupracovat s univerzitami na výzkumu a inovacích v ekologickém zemědělství, aby se region stal lídrem v udržitelném hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Kdo se sebou nechá zacházet jako s rohožkou, z toho se stane rohožka

21:02 Vondráček (Svobodní): Kdo se sebou nechá zacházet jako s rohožkou, z toho se stane rohožka

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro m…