Piráti oslavili 15. narozeniny zahájením kampaně do krajských voleb

21.06.2024 6:23 | Tisková zpráva

Česká pirátská strana v neděli představila svých třináct lídrů a lídryň včetně jejich hlavních priorit pro podzimní volby do zastupitelstev krajů, které se konají 20. a 21. září.

Piráti oslavili 15. narozeniny zahájením kampaně do krajských voleb
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti hodlají v řadě krajů navázat na dosavadní práci, chtějí se zaměřit například na digitalizaci, inovace a další rozvoj, dostupnost lékařů a dalších veřejných služeb, kvalitní síť silnic a dálnic, kvalitní školství a ochranu přírody. Start kampaně Piráti naplánovali v termínu oslavy patnáctého výročí založení strany.

„Je to 15 let, co je Česká pirátská strana součástí politické mapy. Patnáct let, které uplynuly jako voda a během kterých se změnilo mnohé. Několik věcí ale zůstává celých těch patnáct let pevně na svém místě. Jsme reální lidé, ne marketingový produkt. Vnímáme potřeby a specifika naší země, občanů a jednotlivých regionů. Nestojí za námi žádní šíbři. Politiku děláme a vždycky dělat budeme pro lidi. Nabízíme alternativu kraje bez korupce, politických trafik a klientelismu,“ uvedl akci předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„V současnosti máme jako Piráti takřka stovku krajských zastupitelek a zastupitelů, jsme ve vedení 9 krajů a v Praze. Digitalizujeme úřady, podporujeme lokální podnikání a rozvoj jednotlivých regionů. Přicházíme s inovativními přístupy a moderními technologiemi, strategicky plánujeme rozvoj infrastruktury, chráníme životní prostředí, bráníme lidská práva a podporujeme kulturu a kreativní průmysly. Pomáháme těm, kteří to potřebují a s odvážnou vizí do budoucna tvoříme kraje moderní a otevřené. A tak to chceme dělat i dál,“ popsal Bartoš.

Následně se představili pirátští lídři a lídryně kandidátek z třinácti krajů. Popsali svoje vize, proč jdou do voleb a čeho by si přáli ve svém regionu dosáhnout.

„Za čtyři roky našeho působení na kraji jsme dokázali, že v kraji vládnout umíme, prosadili spoustu smysluplných věcí, spustili jsme rozklikávací online rozpočet Plzeňského kraje, zavádíme on-line platební systém pro veškeré obecní poplatky a služby napříč krajem a v krajských nemocnicích využíváme virtuální realitu pro lepší pooperační rehabilitaci pacientů. Našimi prioritami pro další období je pokračování v digitalizaci, hledání nových možností pro inovace a rozvoj i další posílení transparentnosti a otevřeného dialogu s veřejností. Piráty nenajdete v lobbistických saloncích a ani v komunikaci přes šifrované telefony. Piráty najdete mezi lidmi,“ vyjmenoval Rudolf Špoták, současný hejtman a pirátský lídr Plzeňského kraje pro letošní volby.

„V krajských volbách budou všechny politické strany slibovat to samé, rozdíl je v tom, že my sliby plníme. Před čtyřmi lety jsme slíbili transparentnější kraj. A dokázali jsme to. Z desátého místa nezávislého žebříčku hodnocení transparentnosti jsme se posunuli rovnou na první. Vypověděli jsme smlouvy 'Klubu vyvolených firem' a ušetříme 400 milionů korun na údržbě silnic. Slíbila jsem, že kulturní politiku otevřu lidem a dotace v kultuře budou rozdělovány spravedlivě. I to se povedlo, ve spolupráci s veřejností vznikla vůbec první krajská kulturní strategie. I teď chceme kraj bez vlivu kmotrů a papláškých manýrů. Chceme jeho spravedlivý a udržitelný rozvoj, aby se lidem v kraji žilo lépe,“ uvedla Lucie Cirkva Chocholová, kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje.

„Olomoucký kraj trápí korupce. Už když jsme před čtyřmi lety na kraj nastupovali, chtěli jsme tyhle praktiky, které tu léta panovaly, vymýtit. A řada věcí se již podařila. Když vylezly ven Faltýnkovy deníčky, naše tehdejší radní Zdeňka Dvořáková Kocourková zadala forenzní audit, který odhalil nedostatky. Zasadili jsme se o větší transparentnost a otevřenost a obrátili se na policii. A stejně ještě další dva roky trvalo, než se korupční síť podařilo rozbít. Když se objevila kauza Autostráda a šmelení silnic, od začátku jsme tlačili na odstoupení všech dotčených a na výměnu ve vedení resortů. A dál tlačíme na to, aby byl nad vším větší dohled a sjednala se náprava,“ vyjmenoval některé úspěchy a činnost Pirátů v Olomouckém kraji současný radní pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství Martin Šmída. „Lidi v Olomouckém kraji si zaslouží žít v prostředí, kde se nekrade, nic neschovává a peníze se nerozdělují podle politické příslušnosti nebo zákulisních hráčů. Kraj prostě musí být transparentní, nechat stranou papalášské manýry a šmeliny, dobře hospodařit a pomáhat tam, kde je to potřeba. Jsem proto fakt rád, že teď do toho v Olomouckém kraji jdeme s lidmi, kteří politiku skutečně dělají bez korupce a postranních úmyslů. Že do toho jdeme bez korupce a pro lidi společně s lokálními hnutími ProOlomouc, Společně pro Přerov a Naše Litovelsko a s podporou nezávislých osobností z regionů,“ dodal lídr Martin Šmída.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zálom (Svobodní): Že je společnost rozdělená? A neříká se spojené společnosti totalita?

19:02 Zálom (Svobodní): Že je společnost rozdělená? A neříká se spojené společnosti totalita?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozdělené a spojené společnosti.