Pošarová (SPD): Azov v Čechách aneb "Píši Vám, pane prezidente"

02.08.2024 9:15 | Monitoring

Mlčení nejvyšších ústavních činitelů k veřejnému vystoupení azovských ukrajinských neonacistů v České republice je neomluvitelné. Navíc - dle letitého přísloví - mlčení znamená souhlas. Napsala jsem proto prezidentu Pavlovi.

Pošarová (SPD): Azov v Čechách aneb "Píši Vám, pane prezidente"
Foto: archiv MP
Popisek: Marie Pošarová, poslankyně SPD

Vážený pan
Petr Pavel
prezident České republiky
Hrad
I. nádvoří č. p. 1
Hradčany
119 08 Praha 1                                                                                                    

V Klatovech dne 31.7.2024

Vážený pane prezidente,

dovoluji si obrátit se na Vás v záležitosti návštěvy představitelů ukrajinského pluku Azov (nyní 3. samostatná útočná brigáda ukrajinské armády) v České republice v rámci jejich propagačního turné po Evropě. Toto jejich výjezdní turné mělo být původně mnohem rozsáhlejší, ale nakonec se zredukovalo pouze na návštěvu Polska, Litvy a České republiky. Ostatní evropské státy (či města) tuto návštěvu zrušily. Zrušena byla jejich vystoupení v Berlíně, v Kolíně nad Rýnem, v Bruselu nebo v Rotterdamu. Proč asi?

Uskupení Azov je dlouhodobě spojeno s největšími zvěrstvy v rámci ukrajinského neonacismu. Jeho činnost v minulosti opakovaně kritizoval i Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Podle této zprávy OSN z roku 2016 (ZDE) se příslušníci pluku Azov během bojů na Donbasu dopouštěli mučení a znásilňování zajatců, rabovali a rozmisťovali zbraně do civilních objektů.

Kongres USA, konkrétně Sněmovna reprezentantů, v nedávné minulosti zakázal pluku Azov používat americké zbraně s odkazem na neonacistickou ideologii jeho zakladatelů. Americká Sněmovna reprezentantů konkrétně v roce 2015 schválila dodatek k zákonu o zahraniční vojenské pomoci, v němž zakázala americkým instruktorům podílet se na výcviku příslušníků pluku Azov.

Příslušníci tohoto pluku byli v tomto dodatku označeni za neonacisty a rasisty. Podpora pluku Azov byla dlouhou dobu vyloučena i Zákonem o rozpočtu USA s ohledem na zákaz poskytování vybavení zahraničním vojenským jednotkám nebo osobám, podezřelým z hrubého porušování lidských práv.

Pluk Azov se zformoval jako dobrovolnická jednotka v roce 2014. Jde o jednotku, kterou historicky do značné míry tvoří neonacisté a obdivovatelé Adolfa Hitlera. První dva velitelé jednotky, Andrij Bileckyj a Ihor Mosijčuk, bývají v západních médiích běžně označováni za nacisty. Podle samotného mluvčího této jednotky bylo v roce 2015 zhruba dvacet procent jejích členů neonacisty (více ZDE).

Zakladatel pluku Azov a jeho někdejší velitel, současný ukrajinský poslanec Andrij Bileckyj (přezdívaný „Bílý vůdce“), mj. veřejně prohlásil: „Údělem Ukrajiny je stanout v čele bílé rasy během poslední křížové výpravy proti podlidem, jimž vládnou Semité.“ Symbolem jednotky Azov je mj. tzv. vlčí hák (wolfsangel), který v období druhé světové války používaly jednotky Wehrmachtu a SS. V roce 2018 příslušníci jednotky Azov opakovaně zaútočili na ukrajinské romské tábory a zničili je kladivy a sekerami. Zprávy a důkazy o tom jsou opět široce dostupné v západních médiích a informovaly o tom i lidskoprávní organizace.

Česká republika a její představitelé by se měli od činnosti pluku Azov a jeho následnických organizací jasně a jednoznačně distancovat, a nikoli tyto jejich naprosto zavrženíhodné a odporné aktivity ještě podporovat v rámci obhajoby veřejných vystoupení jeho příslušníků v naší zemi, jako to učinil nedávno český ministr zahraničí.

Vážený pane prezidente,

Česká republika je státem s úctyhodnou historií a jasně protinacistickou tradicí. Naše země byla v minulosti obětí genocidní německé nacistické okupace a německý nacistický režim je přímo zodpovědný za smrt stovek tisíc našich občanů. Tisíce našich hrdinných předků v boji proti nacistům padli. Je pro mě proto naprosto nepřijatelné, že vedoucí představitelé našeho státu nyní mlčí k přítomnosti neonacistů na našem území, anebo ji ještě vítají a oslavují s výmluvami na válku na Ukrajině.

Nacismus zůstane nacismem, a nacista nacistou, bez ohledu na jakékoli vedlejší okolnosti. A pluk Azov se k nacismu prokazatelně hlásil dávno před vypuknutím současného rusko-ukrajinského konfliktu.

Vážený pane prezidente,

byl jste příslušníkem československé armády, tedy sboru, jehož příslušníci během druhé světové války bojovali proti nacistům za přežití našeho národa. Příslušníky této armády byli i naši národní hrdinové Jan Kubiš a Jozef Gabčík, kteří likvidací protektora Reinharda Heydricha demonstrovali postoj českého národa k nacismu a díky jejichž odvážnému činu došlo k obnovení československého státu v jeho předválečných hranicích.

Proč mlčíte k tomu, když v naší vlasti pořádají veřejné vystoupení lidé, kteří se k odkazu nacistického režimu, k Heydrichovi a k Hitlerovi, hrdě hlásí?

Ing. Marie Pošarová
poslankyně PS PČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Marie Pošarová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.. odpověď od Pávka bude. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 02.08.2024 9:36:01
.. Vážená paní Pošarová,v nejbližších dnech se u Vás zastaví Foltýn a vše Vám politický vysvětlí a potom si určitě poopravíte názor.

|  9 |  1

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Trump slíbil, že v případě své výhry zruší protiruské sankce

8:02 Rajchl (PRO): Trump slíbil, že v případě své výhry zruší protiruské sankce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k sankcím proti Rusku.